Steven schiet te hulp: 'Mijn collega's roddelen over de nieuwe collega' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn collega's roddelen over de nieuwe collega'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn collega's roddelen over de nieuwe collega'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Katy vraagt hulp aan Steven: "Op mijn werk wordt veel geroddeld, ik vind het moeilijk hiermee om te gaan."

1. Chagrijnige puber

Velize: Mijn zoon van 11 heeft sinds kort een smartphone. Inmiddels lijkt het wel of hij 24/7 op TikTok zit. Ik snap dat hij het leuk vindt, zelf kijk ik ook graag filmpjes. Maar zijn telefoongebruik loopt echt de spuigaten uit. Ik heb van alles geprobeerd: telefoon inleveren, motiveren om andere dingen te doen, schermtijd instellen. Maar met al deze maatregelen heb ik een enorm chagrijnige puber in huis met wie geen land te bezeilen is. Ik ben echt ten einde raad.

Steven: Als je zelf vaak filmpjes kijkt en hij ziet je dat al een paar jaar doen, is het niet vreemd dat hij ervan opkijkt dat je er ineens een punt van maakt. En je ingrepen houd je niet vol, dus je hebt hem ook geleerd dat opstandigheid loont. Het is terecht dat je ingrijpt, want dit klinkt niet gezond. Maar je denkt toch niet dat hij applaudisseert als je je maatregelen tegen zijn telefoonverslaving aankondigt? Of dat ik iets kan zeggen waardoor hij ze liefdevol omarmt?

Natuurlijk is hij chagrijnig, met name wanneer dit loont, omdat maatregelen daardoor worden teruggedraaid. Ik raad je aan om met hem te gaan zitten, hem uit te leggen dat je grenzen gaat stellen en hem te vragen wat zijn telefoon eigenlijk voor hem betekent. Ga dat gesprek eens aan. Daarna zeg je dat hij kan meedenken over beperkingen of dat ze anders helemaal van jouw kant komen.

2. Roddelen

Katy: Op mijn werk wordt heel veel geroddeld, in het bijzonder over een nieuwe collega. Ik vind het moeilijk om hiermee om te gaan. Ik distantieer me ervan, maar zit me ondertussen op te vreten. Ik heb er al iets van gezegd, maar dit helpt niet. Naar mijn baas stappen vind ik lastig, want ik wil niet klikken, maar het verpest mijn humeur keer op keer. Hoe pak ik dit aan?

Steven: Waar mensen samenwerken, wordt geroddeld. Dat kun je niet voorkomen. Zeker in een wat grotere groep gebeurt dat, omdat iedereen met zijn of haar positie bezig is en roddelen een goede manier is om je plek te bepalen. In plaats van je omgeving op te voeden, kun je ook besluiten je er niet in te mengen, er af en toe een grapje over te maken en het voor de rest te laten passeren.

Je hebt noch de positie, noch de mogelijkheid om het te stoppen. Door er af en toe een grapje over te maken, laat je wel zien wat je ervan vindt. Wellicht krijg je een paar mensen mee, maar bepaal je eigen koers en maak je minder afhankelijk van wat andere mensen zeggen en doen. Zoek het in de autonomie, daar heb je namelijk wel invloed op.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Ik ben zwanger geraakt, door de pil heen’

3. Vriend doet moeilijk

B. v.d. L: Om het weekend doe ik iets gezelligs met vriendinnen. Ik heb die avond echt nodig om op te laden voor de drukke werkweek. Alleen vindt mijn vriend het steeds minder leuk dat ik midden in de nacht aangeschoten thuiskom. Hij had hier nooit problemen mee en komt zelf ook vaak genoeg half dronken thuis van feestjes, maar opeens vindt hij het irritant bij mij. Hoe kan dit?

Steven: Waarom vraag je hem dat niet? Je maakt nu van jezelf een spoorzoeker, die uit beetjes informatie en een paar aannames moet uitvinden wat er speelt. Is hij bang dat je met andere mannen zoent? Of wil hij wellicht naar een volgende, rustigere fase omdat hij jullie relatie naar een volwassener niveau wil tillen? Je ziet, ik ben nu ook aan het spoorzoeken. Terwijl jij dagelijks met iemand leeft die je kan vertellen hoe het zit.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 19-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Gettyimages

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden