Parenting and family difficulties Beeld Getty Images
Parenting and family difficultiesBeeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Ik mis mijn vriendinnen sinds ik een kind heb gekregen'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. “Ik mis mijn vriendinnen sinds ik een kind heb gekregen."

1. Dag diepgang

M.S.: Sinds ik vorig jaar een kind heb gekregen, merk ik dat veel vriendschappen zijn veranderd, zijn bekoeld of zelfs gestopt. De vriendinnen die ik overheb, zijn nu bijna allemaal ook in verwachting. Daardoor zie ik hen ook minder. We appen wel veel, sturen spraakmemo’s en proberen elkaar eens per maand te zien, maar ik mis de diepere connectie. Ik mis mijn vriendinnen en voel me soms alleen. Wat kan ik hieraan doen?

Steven: Vertel dit aan de vriendinnen met wie je die diepere connectie wilt hebben. Dat hoeven er maar twee of drie te zijn, want het zit ’m nu minder in de aantallen dan in het gevoel werkelijk verbonden te zijn. Stel je kwetsbaar op, vraag of zij ook meer verdieping willen. En als dat zo is, moet je dat samen organiseren. Vraag ze eerlijk te zijn en zich niet verplicht te voelen. Maar als jij deze behoefte hebt, is de kans vrij groot dat die ook in je omgeving leeft. Weliswaar minder mensen, maar meer diepgang dus.

Dit kun je doen

  • Accepteer dat je, als je kinderen krijgt, echt een nieuwe levensfase ingaat, waarin je niet alles kunt blijven doen wat je deed.
  • Maak heldere keuzes in wat je wilt behouden en wat ook (tijdelijk) wat minder belangrijk is. Regel dat – waar dat kan – actief.
  • Laat je omgeving weten dat je in een nieuwe werkelijkheid leeft. Dat helpt bij het kweken van begrip voor je keuzes.

2 Kleine gebaren

Pim: Ik ben niet romantisch aangelegd en zou dit richting mijn partner best weleens wat meer willen zijn. We zijn al zes jaar bij elkaar en relatietechnisch gaat het hartstikke prima. Mijn man is introvert, ik ben extravert, dus vaak is mijn idee van een leuke date night of een spontaan gebaar iets anders dan hij misschien wil of waar hij behoefte aan heeft. Hoe kan ik hem toch verrassen met kleine gebaren?

Steven: We denken bij romantiek vaak aan ondergaande zonnen en champagne, maar kleine gebaren als een briefje op een spiegel of het nieuwe boek van de favoriete schrijver op het kussen van je partner leggen is net zo goed romantisch. Vooral omdat je aangeeft dat jij extravert bent en je partner introvert is, is dat misschien al echt genoeg voor hem. Dus eigenlijk zijn jullie een perfecte match: jij bent niet zo romantisch, dus kleine blijken daarvan zijn al best lastig om te geven. Maar bij een wat introverte partner landen die misschien wel het best.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn zoon is bang in het donker. Groeit hij daar vanzelf overheen?’

3 Niet doen

Marlies: Onze dochter (1) begint te snappen wat wel en niet mag. We willen haar hierin rustig begeleiden. Bijvoorbeeld door duidelijk ‘nee’ te zeggen en haar hand vast te pakken, zodat zij ook voelt dat het niet mag. Bijvoorbeeld wanneer zij een plant omvertrekt of te dicht bij een stopcontact komt. Al twijfel ik over het fysieke aspect hierbij, want soms schrikt ze en moet ze huilen. We willen haar natuurlijk geen pijn doen, maar wel graag duidelijke grenzen stellen. Zijn we goed bezig?

Steven: Het gaat erom of je dochter agressie in die aanraking voelt, of iets wat we ook ‘liefdevolle blokkering’ noemen. Als ze de ingehouden woede voelt, pikt ze die snel op omdat jonge kinderen die nog niet talig zijn hun informatie uit andere bronnen halen, zoals door aanraking. Als ze de liefde erin voelt, zal ze minder snel ontregelen dan wanneer ze die niet voelt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het voldoende is om het te zeggen, maar ook dan zal ze moeten voelen dat haar gedrag wordt afgekeurd en niet zijzelf.

Deze tips van Steven komen uit Flair 42-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden