Steven schiet te hulp: 'Ik heb in de kroeg met een ander staan zoenen' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Ik heb in de kroeg met een ander staan zoenen'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Ik heb in de kroeg met een ander staan zoenen'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Veerle vraagt hulp aan Steven: "Tijdens een vriendinnenweekend heb ik in de kroeg met iemand staan zoenen."

1. Stiekem gezoend

Veerle: Tijdens een vriendinnenweekend heb ik in de kroeg met iemand staan zoenen. Ik heb er gigantisch veel spijt van en zou het ’t liefst aan mijn vriend vertellen omdat ik geen geheimen wil hebben. Ik denk dat hij het me zou vergeven, want het stelde nul komma nul voor, maar ik ben bang dat ik daarmee wel iets kapotmaak tussen ons. Gaat eerlijkheid boven alles, of kan ik beter mijn mond houden?

Steven: Het nadeel van het verzwijgen van dingen is dat er een soort tweede werkelijkheid ontstaat, anders dan die jullie met zijn tweeën delen. Eentje waar jij – samen met je schuldgevoel – alleen in zit. Wat je moet doen, blijft natuurlijk je eigen keuze. We verzwijgen allemaal weleens dingen. Maar als je het idee hebt dat het werkelijk aan het fundament raakt van wat jullie samen hebben, is het doorleven van een (kleine) relatiecrisis misschien minder ingrijpend dan in eenzaamheid verder moeten leven met een leugen.

2. Joint roken?

Roos: Onze dochter (14) kwam laatst thuis van een feestje en vertelde dat ze graag eens een jointje zou willen roken. Mijn man en ik snappen haar nieuwsgierigheid wel, maar we vinden haar nog te jong. Moeten we het nu verbieden met het gevaar dat ze het stiekem gaat doen, of moeten we zeggen dat ze het thuis bij ons kan doen, waarmee we misschien het signaal afgeven dat we het goedkeuren?

Steven: Ik denk dat er tussen het moment waarop jij als puber een jointje opstak en nu, er wel wat dingen zijn veranderd. Zo lag in 2000 het gemiddelde THC-percentage in nederwiet rond de 8, nu ligt dat rond de 17. Het is dus wat minder onschuldig allemaal. Er was zelfs even sprake van dat wiet met een gehalte boven de 15 onder harddrugs zou vallen. Het geeft maar aan dat het geen kinderspel is. De kansen op depressies, psychoses en andere ellende neemt toe naarmate je er jonger mee begint. Dus als je het als experiment ziet, verdiep je dan eerst met je dochter in deze keerzijde van het gebruik van softdrugs.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn man wil graag naar een parenclub, maar ik zie dat niet zitten’

3. Buitengesloten

Karin: Met kerst heb ik een collega en een vriendin uitgenodigd om bij me te komen eten. Zij kenden elkaar niet en waren net als ik single, dus het leek me wel gezellig. We deden daarna vaker dingen met z’n drieën, het klikte goed tussen ons. Nu vertelde mijn vriendin laatst dat zij met z’n tweeën een dagje naar Amsterdam waren geweest. Ik merkte dat ik dat moeilijk trok. Ik doe ook dingen met hen apart, maar ik heb ze aan elkaar voorgesteld. Ik voelde me een beetje buitengesloten. Is dit terecht, of ben ik jaloers?

Steven: Het is begrijpelijk dat het wat ongemakkelijk voelt. Maar de vraag is of ze naar elkaar toe bewegen, of dat ze zich samen van jou af bewegen. Het voelt misschien als het tweede, je voelt je wat verstoten. Aan de andere kant spreek jij ook afzonderlijk met hen af en zij doen dat tegenwoordig dus ook. Het is misschien wel een noodzakelijke fase om uiteindelijk een echte vriendinnengroep met z’n drieën te worden. Soms spreken jullie samen af, maar er zijn ook drie relaties die daar onafhankelijk van zijn. Dat verstevigt misschien alleen maar het groepsgevoel. En zoiets had je wellicht ook bedacht toen je ze samen uitnodigde.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 16-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden