Steven schiet te hulp: 'Ik ben zwanger geraakt, door de pil heen' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Ik ben zwanger geraakt, door de pil heen'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Ik ben zwanger geraakt, door de pil heen'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Kim vraagt hulp aan Steven: "Ik ben zwanger geraakt, door de pil heen."

1. Respectloos

Veerle: Ik heb sinds zes weken geen contact meer met mijn vader en stiefmoeder. Vooral zij is soms bikkelhard en weinig empathisch. Tijdens een bezoek hebben ze me erg respectloos behandeld. Toen ik aangaf enorm gekwetst te zijn, gaven ze niet toe. Nu hebben ze de deur dichtgegooid omdat ik moet toegeven dat ik overdrijf. Mijn grens is bereikt, toch heb ik er een slecht gevoel bij. En ik mis mijn vader.

Steven: Als je, om de relatie weer op gang te krijgen, vanaf nu permanent een soort toneelstuk moet opvoeren, kun je je afvragen wat de kwaliteit van die relatie is; die is dan natuurlijk niet oprecht. Als je eigenlijk alleen maar strategisch bezig bent, is de vraag wat dat je in werkelijkheid oplevert. Nu is het wel zo dat, met name als het om ouders gaat, het ’t meestal waard is om wel iets van een band te blijven behouden. Want bijna niets kan in je leven zo aanwezig zijn als een afwezige ouder. Ik zou zeggen: doe wel moeite, maar niet voorbij het punt waarop je merkt dat je jezelf daarmee echt geweld aandoet.

2. Twijfel

Kim: Ik ben zwanger geraakt, door de pil heen. Mijn vriend en ik schrokken in eerste instantie, maar hebben al vrij snel besloten dat de baby welkom is. Mijn vriend kijkt er steeds meer naar uit, ik begin steeds meer te twijfelen. We zijn pas anderhalf jaar bij elkaar en eigenlijk weet ik niet goed of ik er wel klaar voor ben. Elke keer als ik erover begin, krijgen we ruzie en groeit de paniek. Hoe zorg ik ervoor dat hij meer begrip krijgt voor mijn situatie?

Steven: Ik zeg dit niet snel in deze rubriek, maar ga samen in therapie. Regel het vandaag nog. Jullie toekomstige kind heeft niets aan twee mensen die het niet over dit soort dingen kunnen hebben zonder dat er ruzie ontstaat. Als de baby er is, zullen er nog meer spanningsvolle situaties ontstaan en die hoeven geen probleem te zijn. Dat worden ze namelijk pas als jullie niet samen de vaardigheden ontwikkelen om over spannende dingen te praten zonder dat de zaak uit de bocht vliegt. Niet alleen omdat jullie daar het slachtoffer van zullen zijn, maar straks jullie kind ook. Dat wil je niet.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriend leeft gezonder, maar ik mis onze avonden met wijn en hapjes’

3. Betweter

Bliep: Al vijftien jaar werk ik bij een fijn bedrijf. Sinds kort werkt er een nieuwe, onervaren collega. Hij is enorm betweterig en zegt vaak dingen die niet kloppen. Hij wil mij de les lezen over taken die ik al vijftien jaar uitvoer. Ik weet niet goed hoe ik hiermee moet omgaan. Ik vind het moeilijk om er iets van te zeggen, maar erger me rot.

Steven: Het is soms handig om dingen te bespreken als ze op dat moment niet spelen. Dus reageer niet op het moment zelf, want dan vlammen emoties makkelijker op. Vraag hem bijvoorbeeld eens met jou rustig de samenwerking te bespreken. Wat vindt hij van jullie samenwerking? En andersom? Vertel rustig dat je soms het idee hebt dat hij zich iets te veel op jouw terrein begeeft. Bespreek feitelijk wat je voelt en vraag hem hoe hij daar tegen aankijkt. Misschien is hij zich er niet van bewust en vindt hij het fijn dat je hem dat vertelt. Haal dus de heftige emotie die je voelt eruit en ga op onderzoek uit. Escaleren kan altijd nog en de-escaleren is moeilijker.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 17-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

Yana MensGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden