Steven schiet te hulp: 'Hoe ga ik om met het onbeschofte zoontje van mijn vriend?' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Hoe ga ik om met het onbeschofte zoontje van mijn vriend?'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Hoe ga ik om met het onbeschofte zoontje van mijn vriend?'

Steven Pont is ontwikkelings-psycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Bedhangers

Jolanda: "Mijn kinderen zijn in het weekend met geen mogelijkheid uit bed te krijgen. Ook in de vakantie zie ik ze niet voor een uur of twaalf ’s middags. Ze werken hard op school en hebben een baantje op de zaterdagmiddag, dus het zijn geen luie personen. Moet ik ze dwingen eerder op te staan?"

Steven: "Er zijn zo’n drie miljoen ouders die jouw problemen heel graag zouden hebben, schat ik zo in. Je kinderen werken hard op school en werken ook op zaterdag! Laat ze lekker uitslapen en geniet van ze als ze wakker zijn. Kinderen slapen over het algemeen zo veel als nodig, niet zo veel als hun ouders denken dat ze horen te slapen."

2. Keuzestress

Pluk: "Mijn vriend en ik leiden een heerlijk leven: leuk werk, veel feestjes en we gaan vaak op reis. Vanaf het begin dat we samen zijn, waren we het erover eens dat we nooit aan kinderen zouden beginnen. Maar nu ik de 35 nader, begin ik toch te twijfelen: wat als we over een paar jaar genoeg hebben van alleen maar hard werken, festivallen en wijn drinken? Bij hem bespeur ik totaal geen twijfel, dus ik durf het onderwerp niet goed aan te kaarten. En als ik moet kiezen tussen hem en een kind, kies ik voor hem."

Steven: "Je bent er al uit, toch? Je zult geen kinderen krijgen en daarmee is de zaak gesloten. Waar heb je mijn bevestiging dan nog voor nodig? Want je wilt een kind, maar niet als je vriend er geen wil, en hij wil er geen. Je gaat met hem dus een prachtig leven tegemoet van hard werken, festivallen en wijn drinken. Ik wens je daarmee alle plezier toe."

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn schoonmoeder bemoeit zich constant met de kinderen, ze weet het altijd beter’

3. Zijn onbeschofte zoontje

JB: "Mijn vriend heeft kinderen uit een eerdere relatie. Tijdens onze vakantie op de camping heb ik zijn zoon (6) op zijn vingers getikt omdat hij onbeschoft tegen mij was en ik dat niet pikte. Gevolg: huilen, gillen en stampen. Mijn vriend werd pissig op mij en vindt dat ik de opvoeding aan hem moet overlaten. Maar ik pik dat brutale gedrag niet. Hoe pak ik dit een volgende keer aan?"

Steven: "Dit is niet iets wat alleen tussen jou en zijn zoon thuishoort, het moet worden opgelost in de driehoek waarvan je vriend ook deel uitmaakt. Het is goed om samen te erkennen dat jij niet de moeder bent, maar daarmee is nog niet duidelijk wat je dan wel bent. Welke rol mag je innemen? Wat verwacht je van jouw vriend? Moet hij zijn mond houden als zijn zoon brutaal tegen je is of grijpt hij dan zelf in? En waarom is zijn zoon brutaal tegen je? Heeft hij de scheiding nog niet verwerkt en ben je daar de verpersoonlijking van, het vleesgeworden bewijs dat papa en mama niet meer bij elkaar zullen komen?

Het gesprek moet dus op een veel dieper niveau worden gevoerd dan je tot nu toe hebt gedaan. Er is haast geboden, want je loopt in een potentieel mijnenveld. De vraag is dus niet hoe jij dit de volgende keer aanpakt, maar hoe júllie het een volgende keer aanpakken."

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden