Steven schiet te hulp: 'Hij kijkt op sekssites en heeft gereageerd op een advertentie'
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Buitensluiting
C: "Mijn broer heeft een nieuwe vriendin en ik kan haar niet uitstaan. Ze is onbeschoft tegen mijn ouders, ongeïnteresseerd in mij en kattig naar mijn broer. Mijn ouders zijn binnenkort 25 jaar getrouwd en mijn broer en ik organiseren een feest. Ik heb het liefst dat zij hier niet bij wordt betrokken, maar hij wil haar niet buitensluiten. Ik ben bang dat de boel dan ontploft, of dat ik op mijn tong moet bijten en over me heen moet laten lopen."
Steven: "Je geeft eigenlijk maar twee keuzes aan: of de zaak explodeert, of je moet over je heen laten lopen. Maar is dat wel zo? We moeten altijd een beetje oppassen als we denken dat er maar twee keuzes zijn, omdat we andere opties daarmee uitsluiten. Want wat als je schoonzus een afgeronde taak krijgt, een deel van het geheel waar zij verantwoordelijk voor is? Of ze helpt je broer met de onderdelen die hem toevallen? Dus niet zozeer de planning als geheel, want die is voor jou en je broer, maar de praktische invulling ervan. Je zit met de realiteit dat je broer van deze vrouw houdt en als jij het goed met je broer wilt houden, zul je een weg met haar moeten zien te vinden die verder gaat dan een explosie of een afgebeten tong."
Wat kun je doen
- Accepteer de partnerkeuze van je familie zo veel mogelijk, zoals je ook wilt dat ze jouw keuze accepteren.
- Probeer de gekozen partner niet te veranderen, want dat is een heilloze weg.
- Spreek eens apart af met de partner, misschien ontdek je onverwachte kwaliteiten.
2. Kans op ongelukjes
Marleen: "Mijn dochter gaat binnenkort naar de basisschool, maar ze is nog niet honderd procent zindelijk, wat natuurlijk erg vervelend is. Is er een manier waarop je je kind sneller kunt leren aan te geven wanneer ze naar de wc moet?"
Steven: "Het belangrijkste rond zindelijkheid is ontspanning. Als de druk wordt verhoogd, duurt het waarschijnlijk alleen maar langer. Je zou wel aan de leerkracht kunnen vragen om haar af en toe even te vragen of ze nog naar de wc moet, maar wel op een ongedwongen manier."
3. Zinloos
H.R.: "Ik ben mantelzorger voor mijn ouders en ook over mijn broer die de ziekte ALS heeft, heb ik veel zorgen. Hierdoor staat mijn hoofd niet naar seks. Mijn man zei dat het oké was, maar ik ben erachter gekomen dat hij op sekssites kijkt en heeft gereageerd op een advertentie. Hoe bespreek ik dit met hem?"
Steven: "Je koppelt twee dingen aan elkaar die niet per se met elkaar samenhangen. Ik kan me voorstellen dat je juist meer behoefte hebt aan intimiteit en, als uiting daarvan, seks. Of valt seks voor jou onder de noemer ‘extra zorg’ voor je man en telt het daardoor allemaal een beetje op? Het enige wat hier helpt, is om bij jezelf te rade te gaan wat nou precies wat is. En om het daarna in alle openheid te bespreken met je man, net zo goed als hij in alle openheid zijn gedrag met jou bespreekt.
Want wat speelt hier werkelijk? Wat betekenen die sites voor hem? Is het alleen lichamelijke ontlading of vindt hij er meer dan dat? Bijvoorbeeld iets wat hij nu bij jou mist omdat je zo druk met anderen bent? Heeft hij het gevoel dat hij op de derde plaats komt, na je vader en je broer? En hoe zou jij het vinden als hij dat bevestigt? Zou je dat dan begrijpen? Kortom, het wordt tijd dat jullie je werkelijke emoties met elkaar gaan delen. Want dit gaat volgens mij niet alleen over seks."
Deze tips van Steven komen uit Flair 40-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.
Beeld: Getty Images