Steven schiet te hulp: 'Elke keer als mijn man toenadering zoekt, blokkeer ik' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Elke keer als mijn man toenadering zoekt, blokkeer ik'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Elke keer als mijn man toenadering zoekt, blokkeer ik'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

Geen zin in seks

Sinds de bevalling van onze dochter (14 maanden) heb ik geen zin meer in seks. We balen hier allebei van, want we vinden dat seks bij onze relatie hoort. Maar elke keer als mijn man toenadering zoekt, blokkeer ik. Zelf initiatief nemen vind ik lastig, want ik voel niets. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weer word zoals ik was op seksueel gebied. Tanja

De eerste vraag is of je geen zin meer hebt in seks, of geen zin meer hebt in seks met je man. Dat is nogal een verschil. Overigens heeft zo’n tien procent van kersverse ouders na zes maanden moeite om het seksleven weer op te pakken. Slaaptekort, eventuele pijn bij seks en baby's die op dezelfde kamer slapen zijn niet beste aanjagers van een vrijpartij. Het allereerste wat je moet doen, is het hier met je man over hebben. Betrek hem in je gedachten en emoties en minstens zo belangrijk, toon werkelijke interesse in die van hem. Dat jullie op hoog niveau contact houden, is nu het belangrijkste. Wellicht ontspant dat en mag het er gewoon nog een tijdje zijn, omdat jullie wel werkelijk intimiteit delen, al is het dan niet seksueel. Heb er vertrouwen in dat het terugkomt en als dat jullie te lang duurt, kun je altijd nog nadenken over een seksuoloog.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Kan ik mijn vriendin zeggen dat ze moet stoppen met klagen’

Geen contact oma

Al meer dan tien jaar heb ik geen contact met mijn biologische moeder. Ze heeft mij voor het leven getekend. Na de begrafenis van mijn opa heb ik haar een aantal keer gezien, mijn dochter ook, zij is nu vijf. Maar ik kan het niet meer, ik wil geen contact met haar. Ik voel me alleen wel schuldig dat ik mijn dochter een oma afpak. Ze hebben elkaar zeker nooit wekelijks gezien en mijn dochter heeft een geweldige bonus-oma. Maar ze vraagt me weleens waarom ze oma niet meer ziet. Marly

Een biologische oma, waarmee je dus ook een deel van je genen deelt, draagt bij aan het verder snappen als kind van je identiteitsontwikkeling. Dat is de lijn waaruit je immers voortkomt. Niets ten nadele van bonus-oma's, maar mijn suggestie zou zijn dat je toch probeert iets van een band te laten bestaan. Als het niet gaat, dan gaat het niet, maar je beslist hier niet alleen voor jezelf. Ook leef je het leven misschien goed voor als je laat zien hoe je ondanks dat er spanning op de lijn zit, toch een zekere vorm van contact kunt houden. Het allermooiste zou zijn als je met je moeder in therapie ging om alle spanningen in jullie relatie aan te gaan en op te ruimen. Dan kan je dochter daarna ook onbelast naar haar oma.

  • Een dun lijntje binnen families is meestal te prefereren boven geen lijntje.
  • Volwassenen leven het leven aan kinderen voor. Er wordt dus ook gekeken naar hoe je met conflicten omgaat.
  • Kinderen hebben geen eindige hoeveelheid oma-liefde. Biologische en bonus-oma's kunnen dus vanuit het kind gezien prima in één kinderleven.

Met opvoeding bemoeien

Mijn vriend heeft drie kleine kinderen. Als ze bij ons zijn in het weekeinde, is hij dolblij. Het probleem is dat ze van hem echt alles mogen. Logeerpartijtjes, pannenkoeken midden in de nacht, geen huiswerk maken… Ik snap dat hij ze graag verwent, maar het loopt de spuigaten uit. Als ‘bonusmoeder’ wil ik me niet te erg met de opvoeding bemoeien, of moet ik dat juist wel doen? Jolijn

Je hebt als bonusmoeder in een samengesteld gezin altijd een ingewikkelde positie en de vraag is of je dus wel de plek hebt om hier iets van te mogen zeggen. Waarschijnlijk niet. Natuurlijk moet je ingrijpen wanneer er over je persoonlijke grenzen wordt heengegaan, maar dat lijkt hier niet aan de hand. Je verbaast je over zijn opvoedstijl en ik denk dat je daar prima met elkaar over kunt praten. Het wordt pas anders als jij er zelf slachtoffer van wordt. Want dat ze hun huiswerk niet zo snel hoeven te maken, of dat er midden in de nacht pannenkoeken worden gegeten, dat gaat allemaal niet over jou. Dus waarom daar je kruit op verschieten? Kijk ernaar, zelfs met verbazing, maar laat wat jou niet direct aangaat passeren. Je hoeft er niets mee.

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naarflair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden