Steven schiet te hulp: 'Een goede vriendin neemt vaak de telefoon niet op en zegt op het laatste moment afspraken af'
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Geld geleend
Ester: Mijn vriend heeft vorig jaar geld van mij geleend voor een surfplank. Hij heeft de helft inmiddels terugbetaald. Nu heeft hij dure kaarten gekocht voor een festival en gaat hij een weekend weg met een vriend. Ik vind dit bloedirritant. Onterecht, want ik heb gezegd dat het geld geen haast heeft, maar ik kan er niets aan doen. Ik zit anders in elkaar: eerst je schulden aflossen. Hoe kom ik van die ergernis af?
Steven: Het is lastig als je je eigen normen en waarden als heilig verklaart. Jij leeft je leven met een bepaald setje regels, maar het is goed te beseffen dat die regels persoonlijk zijn. Het zijn de regels die jij belangrijk maakt, niet per se de regels die belangrijk zijn. Je kunt het leven immers op veel manieren leven, ook op de manier van je vriend. Misschien leeft hij daarmee überhaupt wat minder zwaar. Een interessante vraag is dus niet zozeer hoe je je minder kunt ergeren, maar hoe je hiervan misschien juist meer kunt leren.
2. Stiekem ongesteld
Lianne: Ik ben erachter gekomen dat mijn dochter voor het eerst ongesteld is geworden. Ze heeft hierover niets tegen mij gezegd. We kunnen altijd overal over praten, dus dit steekt enorm. Toen ik ongesteld werd, zijn we uit eten gegaan met het hele gezin, dus ik ben dit niet gewend. Is dit normaal voor die leef-tijd, is het schaamte, of moet ik me zorgen maken dat er meer speelt?
Steven: Zou het kunnen dat je dochter weet dat jij het weet en zich verbaast over het feit dat je er niet met haar over begint? Want hoe moet zij weten dat er in jouw gezin van herkomst een feestje van werd gemaakt; zij was daar niet bij. Zoek dus een moment uit waarop jullie even samen zijn en vertel haar dat je hebt gemerkt dat ze ongesteld is en vraag haar hoe ze dat vindt. Vertel over jouw ervaring op dat gebied en informeer bij haar of zij ook zoiets zou willen. Daar heeft zij misschien een ander idee over en wellicht is dat de reden dat ze er niet over begint. Want het kan zijn dat ze wél weet hoe dat bij jou gevierd werd en dat zo’n etentje voor haar niet hoeft. En dus heeft ze haar mond erover gehouden.
3. Nergens zin in
Isa: Een goede vriendin neemt steeds vaker de telefoon niet op, zegt op het laatste moment onze afspraken af en heeft eigenlijk nergens meer zin in. Ze heeft een verleden van depressie, is veel in therapie geweest, maar de laatste jaren gaat het stukken beter. We hebben het er weleens over en dan zegt ze dat dit nu eenmaal hoort bij bepaalde perioden van het jaar. Maar ik maak me toch zorgen. Kan ik iets doen, voordat ze terugvalt in een zwaardere depressie?
Steven: Het belangrijkste wat je kunt doen is aanwezig blijven in haar leven en niet in verwijten vervallen als het leven haar te veel wordt. Haar wispelturigheid word je niet persoonlijk aangedaan. Ze zal waarschijnlijk anders willen, maar niet kunnen. Als iemand met wie je vaak hardloopt een terugkerende blessure heeft, kun je daar waarschijnlijk ook begrip voor opbrengen. Sleur je vriendin dus niet te veel mee, maar laat haar het tempo bepalen. Pas ondertussen wel op dat je jouw grenzen niet overschrijdt, want daar hebben jullie beiden niets aan.
Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naarflair@dpgmedia.nl.
Beeld: Getty Images