Nee zeggen Beeld Getty Images
Nee zeggenBeeld Getty Images

Waar wil jij vaker nee tegen zeggen?

In de online training Een week voor jezelf van Flow Magazine ga je zorgen voor jezelf. Volgens de Deense psycholoog Svend Brinkmann voelt het leven stukken kalmer als je vaker nee zegt. En nee zeggen begint met prioriteiten stellen.

Door: Flow Magazine - Inger Stokkink

Nee zeggen vinden we lastig. Volgens Brinkmann komt dat allereerst omdat we enorm worden verleid. “Reclames, aanbiedingen en advertenties zijn overal aanwezig en vragen om aandacht. Onze computers en smartphones verleiden ons tot klikken en kopen. De social media kennen ons door ons aanklikgedrag zó goed dat ze kunnen inspelen op onze wensen en verlangens.”

Nee zeggen is moeilijk

“Nee zeggen is ook moeilijk omdat ja zeggen meer past in onze maatschappij. De Deense filosoof Anders Fogh Jensen heeft het over een ‘project-samenleving’, waarin allerlei activiteiten worden gezien als projecten – dus als tijdelijk en niet vast omschreven. In zo’n samenleving gaan mensen zichzelf ‘overboeken’ met afspraken en activiteiten. Niet alleen omdat ze zelf zo veel willen, maar ook omdat ze van elkaar verwachten dat je tegen elk aanbod in principe ja zegt.”

Hoe leer je dan om nee te zeggen?

Stel jezelf eens de volgende vragen om te ontdekken waar je nee tegen kunt en wilt zeggen.

  • Maak een lijstje van projecten die je momenteel doet of zou willen doen.
  • Zijn het dingen waarvoor je echt zelf gemotiveerd bent?
  • Mocht dat niet zo zijn, kun je achterhalen waarom je ze toch doet?
  • Hoe zou het zijn als je ermee stopt?

Dit artikel is afkomstig van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow magazine - Inger StokkinkGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden