niets doen Beeld Pexels
niets doenBeeld Pexels

Vaker niets doen: met deze tips wordt het makkelijker

Wil je graag meer tijd vrijmaken om even helemaal niets te doen? 3x tips voor vaker niets te doen.

Door: Flow Magazine - Otje van der Leij

1. Maak het kleiner

Om jezelf meer ruimte te geven om te lanterfanten, te vertragen, gebruikt psycholoog Patty van Ziel de kernwoorden ‘kleiner’ en ‘minder’.

“Onze wereld is zo groot geworden. We willen van alles weten en we wéten ook van alles. De kunst is om het wat kleiner te maken. Ik denk dat het belangrijk is dat je jezelf elke dag de vraag stelt: waarom doe ik vandaag wat ik doe? Stel dat je besluit om op je vrije avond naar een theaterstuk te gaan. Vraag je dan eerst af: waarom doe ik dit? Omdat ik er gelukkiger van word? Dan is het prima, natuurlijk. Of wil ik er alleen maar over kunnen meepraten? En hoe belangrijk is dat dan voor mij? En zijn die mensen met wie ik erover praat zo belangrijk dat ik dat wil doen? Blijf dus kritisch: waarom doe je iets?”

2. Weg met perfectie

Doe perfectionisme de deur uit en laat soms je innerlijke lapzwans toe. En vooral: veroordeel jezelf daar niet om. Tom Hodgkinson, schrijver en oprichter van tijdschrift voor lummelaars The idler, adviseert in zijn boek Leve de vrijheid: “Leg de lat lager. Doe kalm aan. Geef je over aan vrolijkheid. Accepteer wanorde.” Uit ervaring weet hij: daar wordt een mens gelukkiger van.

3. Zet afrem-momenten in je agenda

Heb je de neiging om steeds maar door te hollen, stel dan een paar keer per dag het alarm in op je telefoon. Om jezelf eraan te herinneren even tien minuten lekker aan te sloffen.

Volg de training Een week voor jezelf

Beter leren niets doen? In de training Een week voor jezelf ga je zorgen voor jezelf. Je neemt de tijd om je af te vragen hoe het eigenlijk met je gaat, last rust- en reflectiemomenten in, kijkt naar je automatische patronen en leert minder kritisch te zijn naar jezelf. Kortom: deze week kom je op adem. Hier lees je er meer over.

Dit artikel is afkomstig van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow magazine - Otje van der LeijPexels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden