tv ongemakkelijk Beeld Still AvroTros
tv ongemakkelijkBeeld Still AvroTros

Van Veronica Superguide

Pijnlijk: 9 momenten waarop live tv héél ongemakkelijk werd

Live televisie heeft dat heerlijke extra laagje spanning in zich: er kan op elk moment iets volledig in de soep lopen. Ongemakkelijke momenten liggen altijd op de loer bij live tv. Veronica Superguide - ramptoeristen dat ze zijn - zette de meest awkward momenten voor je op een rij.

Door: Veronica Superguide

1. De tafelplakker bij Beau

Klimaatactivist Jelle de Graaf zorgde volgens inval-Jinek Beau van Erven Dorens voor een ‘bedreigende en intimiderende’ situatie door zichzelf tijdens de talkshow opeens op tafel vast te lijmen om zijn punt te maken. Achteraf gezien, nu we weten dat er verder niets ernstigs gebeurde, kunnen we het gerust als rete-ongemakkelijk bestempelen.

Niemand wist echt hoe hij moest reageren toen het gebeurde, je zag dat de een het verschrikkelijk vond terwijl een ander zichtbaar genoot van de actie en Jelle zelf had... niet echt zijn beste moment. Hij kwam niet altijd even lekker uit zijn woorden en de lijm die hij stiekem meesmokkelde was ook niet echt het scherpste mesje uit de la.

2. ‘Een unaniem, belachelijk groot succes’ van Ivo Niehe

Zeg je Ivo Niehe, dan zeg je héél veel: tv-icoon, Hilversums grootste living legend, één van de meest gewaardeerde tv-makers van Nederland en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat je in ieder geval níet zegt: bescheidenheid. Dat kent Ivo niet.

Zo herinneren we ons nog goed hoe hij met een hilarisch grote ego-plaat voor zijn kop nogal wat poeha maakte tijdens een live-verbinding met Pauw en Witteman. Ivo mocht vanuit Frankrijk even inbellen over de première van zijn theatershow daar en schoof niet onder stoelen of banken dat hij een soort onontdekt wereldwonder neerzette, iets dat je gezien moet hebben voor je doodgaat. Of, zoals hij het zelf iconisch omschreef: “Het is unaniem een belachelijk groot succes.”

Zonder gêne zó zelfverzekerd zijn: dat is óók knap!

3. Theo Maassen basht Patricia Paay

Nadat Patricia Paay voor de Playboy poseerde, kwam ze op bezoek bij De Wereld Draait Door waar Theo Maassen tafelgast was. Theo was allesbehalve subtiel over zijn mening en kraakte de beslissing van Patricia volledig af, beledigde haar (“zielige aandachtsjunk”) en weigerde ook nog eens zijn excuses aan te bieden. Het hoogte- danwel dieptepunt: Theo die een necrofilie-opmerking maakte toen hij voor het eerst de Playboy-foto’s onder ogen kreeg. Oef.

Matthijs van Nieuwkerk wist van gekkigheid ook niet meer wat-ie moest zeggen: “Dit is een raar gesprek geworden, dat kan, het is live televisie...” “Ik vind het verschrikkelijk!”, schreeuwde Theo er doorheen, waarna Patricia er ook nog eens overheen ging: “Het gaat niet om hem, het gaat om mij! Kom op! Houd je bek!”

4. Eva Jinek en de horroruitzending met Jules Deelder

Eva Jinek zat in een regelrechte talkshowhel toen wijlen Jules Deelder een keer bij haar aan tafel zat. De dichtlegende gedroeg zich als een recalcitrant kind en schreeuwde regelmatig door alles en iedereen heen. Ook spuugde hij etensresten over tafel.

Eva kon het niet meer aanzien en greep in: “Jules, alsjeblieft. Als het zo doorgaat, wil ik dat het ophoudt. Hier aan tafel is een bepaalde basisbeleefdheid. Ik bepaal dat.” Als kijker ging je ook door verschillende fases heen: angstzweet, ongeloof, lachen uit puur ongemak en intense opluchting toen de uitzending erop zat.

5. Fatima Moreira de Melo gaat zingen

In 2008 besloot oud-hockyer Fatima Moreira de Melo dat het een goed plan was om een moppie te zingen tijdens het Televizier-Ring Gala. Heel veel mensen vonden... van niet. Zo ook Chantal Janzen, die de avond een gigantische injectie ongemak gaf toen ze na Fatima’s optreden het podium betrad met de inmiddels legandarische woorden: “Wat kan ze hockeyen he, die meid?”

Tijd voor een bijzondere bioscoopervaring

De 7 beste bioscopen van Nederland

6. Mark Rutte-imitatie gone wrong

De Mark Rutte-imitatie van Remko Vrijdag tijdens een ander Televizier-Ring Gala kwam totaaaaal niet uit de verf. Er kon amper een bekakt lachje vanaf bij de Hilversume elite in de zaal, maar geef ze eens ongelijk: wij kijkers lagen ook niet bepaald te rollebollen. Toen Chantal Janzen uiteindelijk naar voren mocht komen om een prijs in ontvangst te nemen, deed ze een Fatima’tje: iemand ongemakkelijk hard door de grond laten zakken met één vlijmscherpe opmerking. “Nou, genoeg gelachen!”

7. De mislukte Freek Vonk-grap van Jan Smit tegen Eva Jinek

Goed, nog een Televizier-treinramp om het af te leren: Eva’s ‘haal me hier weg’-gezicht dat je helemaal hierboven ziet, werd veroorzaakt door Jan Smit. De palingzanger bracht de cringe-factor van het Gala in 2015 naar een hoogtepunt toen hij wat actuele grapjes wilde maken. Wat je moet weten voor de context: Eva kwam toen net uit een relatie met bioloog Freek Vonk. “Eva die de slang van Freek niet meer wilde”, zei Jan, die de plank volledig missloeg.

8. Medium Joke verliest haar shit

Het altijd lieve en invoelende Medium Joke ging op standje onweer toen een Astro-inbeller de naam van haar overleden vader niet wilde geven en maar lukraak wat zei (‘Henk’). Wat we toen nog niet wisten, is dat is dat Joke ook een dark side had. En dat was moeilijk om naar te kijken.

“Nee. Hij heet geen Henk. Waarom lieg je tegen mij? Kijk eens naar me!” Ze pikte het echt niet en was ook niet van plan om het los te laten. “Niemand, maar dan ook niemand liegt tegen mij. Want dan haal je me uit m’n concentratie. En dan haal je me uit mijn balans.” Ze was er helemaal klaar mee. “Ik beëindig nu het gesprek.”

9. Peter R. de Vries wijst Sven Kockelmann terecht

Peter R. de Vries kenden we niet alleen als een legendarische misdaadverslaggever, maar ook als een tv-fenomeen. Wanneer Peter in een talkshow zat, wist je eigenlijk wel zeker dat het nooit een saaie uitzending kon zijn. De man ging tegen alles en iedereen in en lulde veel mensen onder de tafel door zijn feitenkennis en overtuigingskracht.

Soms zorgde Peter ook voor onvervalst ongemak. Zo zouden veel BN’ers misschien na de uitzending even met een presentator gaan zitten als een gesprek toch anders liep dan afgesproken of voorbereid. Peter niet, die pakte de ongemakkelijke koe gewoon live op tv bij de horens. Zoals hier, toen hij meesterinterviewer Sven Kockelmann van zijn stuk wist te brengen.

Je las een artikel van Veronica Superguide: Jouw gids in de jungle van films, series en tv.

Bron Veronica Superguide

Robin HeerkensStill AvroTros

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden