Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Uit andere media > Onderzoek: band met schoonmoeder vaak slechter na geboorte kind

Onderzoek: band met schoonmoeder vaak slechter na geboorte kind

Onderzoek: band met schoonmoeder vaak slechter na geboorte kind

Bij de geboorte van een baby worden twee families één. Jouw kind verbindt niet alleen jou en je partner voor altijd, zijn ouders spelen nu ook voorgoed een rol in jouw leven. Krijg je het Spaans benauwd van dat idee? Je bent zeker niet de enige! Kon je je schoonmoeder (a.k.a. schoonloeder) toch al niet luchten of zien? En is dit nog erger sinds je moeder bent geworden? Welcome to the club. 

Door: Ouders van Nu

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het krijgen van kinderen de band met de schoonfamilie vaak niet versterkt, maar juist verslechtert. Met name die tussen schoonmoeders en -dochters. Zo werd in Finland onder 1200 mensen onderzoek gedaan naar ruzie met de (schoon)ouders.

Ruzie met (schoon)ouders

Allereerst werd bestudeerd of de deelnemers vaker ruzie hadden met hun eigen ouders of die van hun partner. Wat blijkt: met de eigen ouders wordt het meest geruzied. Misschien niet de conclusie die je had verwacht, maar als je erover nadenkt best logisch. Tegen de mensen die dicht bij je staan, durf je tenslotte eerder te zeggen wat je dwarszit. Soms met ruzie tot gevolg, maar ach, dat komt meestal wel weer goed.

Het gedonder met schoonouders begint vaak pas als er kinderen worden geboren, volgens de onderzoekers. Zeker als zij erg betrokken zijn bij de (klein)kinderen door bijvoorbeeld regelmatig op te passen. De kans dat ruzie in zo’n geval weer goed komt is een stuk kleiner. Zeker als het om vrouwen en hun schoonmoeder gaat. Oftewel: veel vrouwen krijgen pas écht een hekel aan hun schoonmoeder als ze zelf moeder zijn geworden.

Bemoeizuchtige schoonmoeder

Vaak gaat het zo. Voordat je kinderen had, zag je je schoonmoeder maar zo af en toe. Je ontmoette elkaar op verjaardagen en feestdagen en ze kwam hooguit een enkele keer langs. Ze was niet je beste vriendin, maar je had zeker ook geen hekel aan haar. Maar nu is ze dus de oma van jouw kind.

En wil ze dolgraag betrokken zijn bij de opvoeding en verzorging (op zich begrijpelijk), past ze met alle liefde op (wat jij in eerste instantie prima vindt), staat ze om de haverklap op de stoep (wat jij niet zo prima vindt) en geeft ze allerlei goedbedoelde tips en adviezen vanuit haar jarenlange ervaring als moeder (wat jij bloedirritant vindt). Kortom, kon jij haar eerst nog wel hebben als moeder van je partner, de relatie tussen jou en je schoonmoeder gaat nu keihard downhill.

Relatieproblemen

Natuurlijk ligt het niet aan jou. En dus denk je: boeien, ze zoekt het maar uit! Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ze is de moeder van je partner en de oma van je kinderen en dus ontkom je er niet aan om met haar te moeten dealen. Een behoorlijke opgave. Uit een onderzoek van Netmums.com onder 2000 vrouwen blijkt dan ook dat een kwart van de moeders de omgang met hun bemoeizuchtige schoonmoeder een van de meest stressvolle kanten van het ouderschap vindt.

Bovendien kan een slechte relatie met je schoonmoeder voor problemen in je eigen relatie zorgen. Jij vindt haar een bitch, hij zegt: ‘Maar het is wel mijn moeder!’ en voor je het weet heb je ruzie. Niet zo gek dus dat uit een onderzoek van socioloog Terri Orbuch blijkt dat gedoe met en over de schoonfamilie de kans op een echtscheiding vergroot. Vooral als de vrouw problemen heeft met haar schoonfamilie (meestal dus de schoonmoeder), is de kans dat dit serieuze relatie-struggles gaat opleveren groot.

Het beeld dat vooral mannen een hekel hebben aan hun schoonmoeder (denk aan alle moppen en liedjes hierover: ‘Gooi je schoonmoeder uit het raam en de ijskast erachteraan…’, dat werk) blijkt in de praktijk namelijk wel mee te vallen. Het zijn volgens experts vooral vrouwen die hun schoonmoeder (stiekem) het liefst uit dat raam willen gooien.

Lees ook
Mascha (29) ontdekte een geheim over haar vriend: ‘Mijn schoonmoeder is niet altijd zo braaf geweest’

Bron van irritatie

We zeiden het al: goedbedoelde adviezen en bemoeizucht zijn een bron van irritatie als je moeders vraagt naar de reden waarom ze niet bepaald dol zijn op hun schoonmoeder. Een andere veelgehoorde klacht: de kritiek van schoonmoeders op het doen en laten van hun schoondochters. Ze werken te veel of juist te weinig. Ze laten hun kinderen te vrij of zijn juist te streng. En ga zo maar door…

Dit wordt uiteraard zelden rechtstreeks gezegd (ze kijkt wel uit), maar vaak tussen neus en lippen door medegedeeld. Of het wordt ingefluisterd bij hun kind – jouw partner – met als doel dat het bij jou terechtkomt. Grrr! Wat de reden ook is dat je niet met open armen bij de deur staat als je schoonmoeder langskomt, leuk is anders.

Omgaan met je schoonmoeder: tips

Natuurlijk kun je het op de spits drijven, eisen dat je schoonmoeder uit jullie leven verdwijnt en al het contact verbreken. Maar of je dat écht wilt? Het is niet leuk voor je partner en je kinderen en laten we eerlijk zijn, ook heel erg voor haar. En bedenk: op een dag ben jij misschien de schoonmoeder. Iets met karma en zo…

Vijf tips om er toch nog iets van te maken:

  • Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch, probeer je niet al te druk te maken over het gedrag van je schoonmoeder.
  • Beter nog: probeer erom te lachen. Uiteraard niet hardop (vindt je partner waarschijnlijk niet zo leuk), maar stiekem in je hoofd. Ze weet niet beter, blijkbaar. Wil je oprecht een poging doen de situatie te verbeteren: wees de wijste.
  • Nodig haar uit voor koffie en praat met haar. Probeer op rustige toon uit te leggen wat je dwarszit (zonder verwijten te maken) en kijk of je er samen uit kunt komen.
  • Wil je op zich best met haar praten, maar weet je nu al dat dit een kansloze missie wordt gezien jouw emoties? Vraag je partner of iemand anders om hierbij aanwezig te zijn en je te helpen. Je kunt het altijd proberen. Toch? Heb je zelf geen enkele behoefte meer aan contact, een gesprek of wat dan ook?
  • Maak duidelijke afspraken met je partner. Laat hem met de kinderen op bezoek gaan bij oma, terwijl jij lekker even geniet van de rust in huis of ga iets leuks doen met vriendinnen als ze bij jullie langskomt. En die paar keer per jaar dat er een kind jarig is, blijf je zo ver mogelijk bij haar vandaan als ze op bezoek komt.Gaat je dat zelfs te ver? Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben als je relatie straks onder druk staat. En nogmaals: karma…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ouders van Nu, Fatherly