kerstfilms Beeld Getty Images
kerstfilmsBeeld Getty Images

Merry Christmas: de 10 beste Nederlandse kerstfilms

Nu Mariah Carey en Michael Bublé langzaam ontwaken uit hun winterslaap is het weer tijd voor kerstfilms! Dat hoeft niet altijd Home Alone of Love Actually te zijn. Ook in Nederland maken we hele leuke kerstfilms en dit zijn de tien beste.

Door: Veronica Superguide

10. Midden in De Winternacht (2013) - Pathé Thuis/NPO Plus

Kerstfilms kijk je het liefst met je hele gezin, en daar spelen de makers van Midden in De Winternacht duidelijk op in. Deze zoete familiefilm draait eens niet om de hohoho-kerstman, maar om zijn eland Moos. Dat lieve diertje met de stem van Jeroen van Koningsbrugge belandt in een race tegen de klok wanneer hij zijn baasje kwijtraakt. Als hij niet op tijd terug is, krijgt niemand dit jaar een kerstcadeautje. Oeps!

Gelukkig krijgt hij hulp van de jonge Max. Dat belooft voor de kids meeslepend te worden en voor de ouders hilarisch.

9. De Groeten van Mike (2012) - Pathé Thuis

Waar de meeste Netflix-kerstfilms een zoet verhaal bevatten en alleen maar draaien om romantiek, hebben de Nederlandse pareltjes meer te bieden. Neem nu De groeten van Mike. Deze familiefilm begint in het ziekenhuis waar de jonge Mike na maanden eindelijk te horen krijgt dat hij naar huis mag en bevat een moeder (Bracha van Doesburgh) met een drankprobleem.

Pak de zakdoekjes dus maar snel uit de kast, want De groeten van Mike belooft een emotionele en heftige film te worden, vooral als Jeugdzorg dreigt met een uithuisplaatsing. Als dat maar goed gaat!

8. Finn (2013) - Pathé Thuis/Prime Video

Van Bracha van Doesburgh springen we gelijk over naar een emotionele en muzikale titel met haar man Daan Schuurmans in de hoofdrol. In deze familiefilm krijgt de jonge Finn het aan de stok met zijn vader als hij per se vioolles wil krijgen van een mysterieuze man (Jan Decleir). Zijn vader wil daar vanwege onbekende redenen niets van weten, maar dat laat Finn zich niet zomaar zeggen. Hij neemt stiekem les aangezien hij zo in contact staat met zijn overleden moeder.

Dat belooft weer wat emotie onder de mistletoe, want zoals Jan Decleir zegt: “Soms kan muziek mensen betoveren”.

7. Kruimeltje (1999) - Netflix/Pathé Thuis/NPO Plus

We moeten voor deze film even terug in de tijd, want Kruimeltje was al tijdens de kerst van 1999 een groot succes. Ruud Feltkamp gooide als kindacteur al hoge ogen. We sloten dat kleine Nederlandse, dakloze jongetje die zijn vader probeert te vinden massaal in onze harten. De film is sfeervol, hartverwarmend en zelfs muzikaal door de stemmen van Henny Vrienten en Ruth Jacott.

Er is een vervolg maar wij vinden het origineel nog altijd de beste!

6. Pak van Mijn Hart (2014) - Pathé Thuis/HBO Max

Met deze romantische comedy zijn we een beetje aan het smokkelen, want het is grotendeels een onvervalste Sinterklaasfilm. Broers Tom (Benja Bruijning) en Niek (Fedja van Huêt) runnen een kledingverhuurbedrijf en Sinterklaascentrale, ze maken zich al helemaal klaar voor de feestdagen wanneer opeens de mooie Julia (Chantal Janzen) voor hun neus staat. Het Amerikaanse bedrijf dat zij vertegenwoordigt wil een sexy versie van de Kerstman introduceren in Nederland en daar wil zij de broers voor inschakelen.

De leuke cast en een sexy Santa zijn genoeg redenen om een plekje in deze top 10 te krijgen.

5. Pietje Bell (2002) - Pathé Thuis/Netflix/Prime Video/NPO Plus

Als we Kruimeltje noemen, kan eigenlijk die andere jonge boef niet ontbreken: Pietje Bell. Met zijn kwajongensstreken maakte hij de afgelopen jaren meer vijanden dan vrienden, maar daar kunnen wij geen genoeg van krijgen. We zeggen alleen maar: de Bende van de Zwarte Hand, buurman Geelman en diens zoon Josef en een krantenmagnaat Stark die maar niet wordt geloofd.

Het is misschien geen typische kerstfilm met kerstbomen en romantiek, maar Pietje Bell is toch gewoon de Home Alone van ons land? En die kijk je ook jaarlijks opnieuw.

4. Mannenharten (2013) - Pathé Thuis/HBO Max

“Van buiten lijk ik hard. Maar prik er eens door heen en laat het pijn doen. In mijn Mannenhart.’” Bij de heerlijke romantische komedie Mannenharten denk je misschien niet automatisch aan kerst, maar het zit er wel degelijk in! De zes mannen uit deze film dompelen zich er namelijk volledig in onder: van Jeroen Spitzenberger in een prachtig rendierenpak tot ‘operazanger’ Jon van Eerd in een glitterpak.

Deze fijne film is ideaal om even lekker bij weg te zwijmelen met een beker warme chocomelk.

Tijd voor een Christmas movie night

De 25 beste kerstfilms ooit

3. De Familie Claus (2020) - Netflix

Netflix verraste in 2020 iedereen door onaangekondigd met een Nederlands-Vlaamse kerstfilm te komen én met succes. De jonge Jules (Mo Bakker) steelt de show als een rouwend joch dat na de dood van zijn vader geen zin meer heeft in de feestdagen. Tot hij het bijzondere geheim van zijn opa ontdekt en hem voor één keer een handje wil helpen. Door het succes van deze fijne familiefilm volgde een jaar later het tweede deel en begin december komt Netflix met Familie Claus 3!

2. All You Need is Love (2018) - Pathé Thuis/HBO Max

Wie aan All You Need is Love denkt, denkt natuurlijk direct aan emotionele herenigingen, liefdesverklaringen en… Robert ‘dr. Love’ ten Brink. Helaas moeten we die laatste op een klein bijrolletje na missen, maar de overige elementen zijn zeker aanwezig! Daarbij, wie vindt het nu erg om naar Fedja van Huêt en Waldemar Torenstra te kijken? Deze romantische komedie (met hier en daar een vleugje emotie) is uitgeroepen tot ‘de kerstfilm van 2018' en mocht alleen daarom niet in ons overzicht ontbreken.

1. Alles is Familie (2012) - Pathé Thuis/HBO Max/NPO Plus

Het is heel riskant om een vervolg te maken op een klassieker als Alles is Liefde. Toch hebben regisseur Joram Lürsen en schrijfster Kim van Kooten een hele goede poging gedaan met Alles is Familie. De film is ook geen simpel vervolg maar het vileine zusje dat leuke grappen combineert met serieus drama. Centraal staat een gezin, waarin ieder familielid z’n eigen issues heeft. Dat alleen al maakt Alles is Familie - die uitkwam rond de feestdagen - de ideale kerstfilm.

Je las een artikel van Veronica Superguide: Jouw gids in de jungle van films, series en tv.

Veronica SuperguideGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden