Hooikoorts Beeld Getty Images
HooikoortsBeeld Getty Images

Last van hooikoorts? Kies dan (níet) voor deze vakantiebestemmingen

Voor mensen die last hebben van hooikoorts is de zomer een minder leuk jaargetijde. In Nederland kan het, tussen mei en juni, voor vervelende griepverschijnselen en verkoudheidsklachten zorgen. Maar ook in het buitenland ben je niet (overal) veilig.

Door: Margriet - Julie van der Eerden

Een bosrijk gebied kun je bijvoorbeeld het beste vermijden. De pollen van bomen zijn namelijk zwaarder dan graspollen. Hierdoor blijven ze in sterke concentraties in de lucht hangen.

Globaal gezien zijn er twee plekken waar je wél veilig bent voor rondvliegende pollen: aan het strand en hoog in de bergen. Daarnaast verschilt het stuifmeelseizoen per land. Ook is de mate waarin je last hebt van hooikoorts inherent aan het weer; in droge gebieden zijn de stuifmeelconcentraties lager dan in gebieden met een gematigd, vochtig klimaat, zegt Gezondheidsnet.

Heb je last van hooikoorts? Bekijk dan het reisadvies, op basis van de pollenconcentratie per land, hieronder.

Frankrijk

Frankrijk heeft veel verschillende natuurgebieden, en in elk gebied komen andere plantensoorten voor. In grote lijnen loopt het pollenseizoen van mei tot juli, maar de hoeveelheid pollen kan per gebied verschillen.

Spanje

Vergeleken met een aantal andere mediterraanse landen is de pollenconcentratie in Spanje vrij laag. Dit komt onder meer doordat de lucht een stuk droger is dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Het hooikoortsseizoen loopt er van maart tot september.

Duitsland

Het Duitse pollenseizoen duurt van februari tot augustus. Wie een allergische reactie krijgt van boompollen, moet vooral in de periode van juni tot augustus oppassen. In de kustregio’s in het noorden van het land loop je het minste risico op hooikoorts.

Portugal

Eigenlijk is Portugal alleen gedurende november en december pollenvrij. De meeste graspollen zijn actief tussen juni en juli. Van januari tot oktober moet je uitkijken voor de pollen van verschillende gras- en boomsoorten.

België

Hooikoortspatiënten kunnen ook hier het best een plekje zoeken aan de kust. Het pollenseizoen in België loopt van april tot en met juni. Vooral in de bosrijke Ardennen loop je het meeste risico.

Struggles met hooikoorts?

Zo kom je de nacht door met hooikoorts

Verenigd Koninkrijk

Het hooikoortsseizoen duurt in Engeland van juni tot eind juli. In het noorden begint het pollenseizoen later dan in het zuiden. Hooikoorts wordt hier vooral veroorzaakt door gras- en plantenpollen. In de bergachtige gebieden van Schotland en Wales is de pollenconcentratie van planten en grassen veel lager dan in de rest van het land en dit kan een perfecte plek zijn om naar te vluchten als de pollen je te veel worden.

Meer lezen van Margriet, hét magazinemerk voor vrouwen die op een leuke manier gelukkig en gezond ouder willen worden? Ga naar Margriet.nl.

Margriet - Julie van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden