wat kost een kind Beeld Getty Images
wat kost een kindBeeld Getty Images

I kid you not: zó veel kost het hebben van een kind

Het klinkt een beetje ongezellig, maar het is wel waar: een kind heeft nogal wat invloed op je banksaldo. Geen gek idee dus om je financiële situatie eens goed te bekijken als er een baby komt. Wat kost het hebben van een kind? En waar kun je op besparen?

Door: Ouders van Nu

Geld, dat is misschien wel het laatste waar je over na wilt denken als je zwanger bent. Maar al bekijk je het ouderschap liever niet zakelijk, het hebben van een kind kost wél geld. Daarom is het verstandig om eens op een rij te zetten wat het financieel voor jullie betekent als je een kind krijgt.

Wat kost een kind?

Op deze vraag bestaat natuurlijk geen pasklaar antwoord. Een eerste kind kost meestal het meest, omdat je alles voor het eerst moet kopen. Bij de tweede kun je spullen als een kinderwagen of box hergebruiken. In dit artikel gaan we uit van de gemiddelde kosten van een kind.

Feit is dat ruim driekwart van de tweeverdieners er in koopkracht op achteruit gaat na de geboorte van hun eerste kind. Dit komt allereerst door de extra kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Een kleine greep:

 • Je moet meer boodschappen doen
 • Je kind heeft kleding, luiers en andere spullen nodig
 • Het water- en energieverbruik stijgt
 • Waarschijnlijk maak je kosten voor kinderopvang

Ook het feit dat veel ouders ervoor kiezen om minder te gaan werken, speelt een rol. Soms gaat het om een van de ouders, maar soms ook allebei. In dat geval geef je meer geld uit én wordt je inkomen lager.

Gemiddelde kosten per maand

Als tweeverdieners hadden jullie misschien financiële ruimte, maar met hogere kosten en een lager inkomen wordt dat besteedbare inkomen per maand minder door de komst van een kind. De gemiddelde kosten die je volgens het CBS maakt voor een kind, zijn:

 • Bij 1 kind 15% van het besteedbaar inkomen
 • Bij 2 kinderen 25% van het besteedbaar inkomen
 • Bij 3 kinderen 29% van het besteedbaar inkomen
 • Bij 4 kinderen 35% van het besteedbaar inkomen

Let op: het gaat hierbij om gemiddelden. Hoe groter je gezin wordt, hoe meer je in totaal kwijt bent aan kosten voor je kinderen. Dat is logisch. Als je een tweede of derde kind krijgt, komen er steeds nieuwe extra kosten bij. Maar de kosten per kind worden wel lager naarmate je meer kinderen krijgt. Een tweede kind kost dus relatief minder dan het eerste kind, omdat je speelgoed, spullen en kleding in huis hebt die je kunt hergebruiken.

In het volgende rekenvoorbeeld werken beide ouders vier dagen. Zij verdienen op jaarbasis samen € 59.200 bruto.

 • Als het bruto-inkomen van dit gezin samen gemiddeld € 4.933 per maand is en zij hebben één kind, dan bedragen de kosten voor dat kind 15% van € 4.933 = € 740 per maand.
 • Volgt er een tweede kind, dan zijn de kosten voor deze twee kinderen samen 25% van € 4.933 = € 1.233 per maand.

Voor een eenoudergezin zijn de percentages hoger. Eén kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.

Het hangt erg af van je inkomen hoeveel je per maand precies kwijt bent aan je kind(eren). Mensen met een hoger inkomen geven vaak meer geld uit aan hun kind dan mensen met een lager inkomen. Om een goed inzicht te krijgen in de te verwachten kosten, kun je er ook eens naar vragen bij vrienden met kinderen. Zij weten precies wat je te wachten staat en hebben misschien goede tips.

Vóórdat de baby er is

Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijk wat kosten voor je baby. Reken op ruim € 600 voor kleding, verzorgingsartikelen en de babykamer.

Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt. Zij gaan uit van de volgende kosten voor de babyuitzet:

 • Kleding: € 140,50
 • Verzorging: € 181,60
 • Babykamer: € 375
 • Totaal: € 688,10

Het Nibud zegt hierbij bewust uit te gaan van vrij lage bedragen. Voor € 375 koop je namelijk geen gloednieuwe complete babykamer, die kost toch al gauw zo’n € 650. Maar je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands kinderkamer aan te schaffen via Marktplaats of bij de kringloopwinkel en dan kan dat wel binnen het budget van € 375. En als je handig bent, kun je ook zelf meubels zoals de commode, het ledikant en een kledingkast maken. Hou hierbij wel rekening met de veiligheidseisen die aan deze meubels zitten en de materiaalkosten.

In bovenstaand overzicht zijn de kosten van spullen als een box, autostoel, flessen, babyfoon, traphek, luiers, kinderstoel of kinderwagen nog niet meegenomen. Dit beschouwt het Nibud als extra kosten, die je zo hoog kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het nieuwste van het nieuwste kopen, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehands spullen of aanbiedingen. Ook zal niet iedereen deze spullen aanschaffen, omdat je ze misschien leent van vrienden of familie, of omdat je ze niet nodig hebt.

De extra kosten op een rij:

Wat kost een kind Beeld Ouders van Nu / Nibud
Wat kost een kindBeeld Ouders van Nu / Nibud

Behalve voor de spullen die je voor je baby moet kopen, maak je waarschijnlijk ook al veel andere kosten voordat de baby is geboren. Denk aan:

 • Het laten maken van een geboortekaartje
 • Zwangerschapskleding
 • Een zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga
 • Medische zorg

Niet alle medische zorgkosten worden vergoed vanuit de basisverzekering en voor sommige kosten geldt een eigen risico.

Zorgkosten

Ben je zwanger of hoop je zwanger te worden, kijk dan eens goed naar wat je zorgverzekering allemaal vergoedt rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Sommige dingen die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed, kun je eventueel wel aanvullend verzekeren. Als je dat niet doet, moet je deze kosten zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor:

Wat kost een kind Beeld Ouders van Nu
Wat kost een kindBeeld Ouders van Nu

Vanaf 1 april 2023 wordt de NIPT-test opgenomen in de basisverzekering en betaal je hiervoor ook geen eigen risico. De NIPT wordt daarmee gratis voor alle zwangere vrouwen.

Kosten kraampakket

Tijdens en na de bevalling heb je bepaalde medische artikelen en verzorgingsproducten nodig. Die zitten in een kraampakket. Bij de meeste ziektekostenverzekeringen krijg je zo’n pakket gratis. Is dit bij jou niet het geval, dan kun je er één kopen bij de apotheek, thuiszorgwinkel of online. Ga uit van € 30 voor een kraampakket waar de basisbenodigdheden in zitten. In de uitgebreidere, duurdere pakketten kunnen ook artikelen zitten die je eigenlijk niet nodig hebt.

Als de baby er is

Vanaf het moment dat je baby is geboren, zul je telkens wat extra kosten maken omdat je steeds weer iets nodig hebt. Een middeltje tegen luieruitslag, een andere fles omdat je baby darmkrampjes krijgt, nieuwe spenen omdat ze steeds kwijtraken… Later volgen bakjes en lepels voor de eerste hapjes, snoetenpoetsers en een tandenborstel. Een grotere slaapzak, een fietszitje, een loopauto voor de eerste stapjes. Zo blijft het de komende jaren wel even doorgaan.

Kinderopvang

Een van de grootste kostenposten voor veel ouders is de kinderopvang. Dit kan een crèche zijn, de buitenschoolse opvang, een gastouder, oppas aan huis of een au pair. Hoewel je een deel van de kosten terug kunt krijgen via de Belastingdienst, blijft het elke maand een flinke smak geld.

Hoeveel je precies kwijt bent aan kinderopvang? Dat ligt eraan voor welke vorm je kiest. De ene oplossing is goedkoper dan de andere, maar het is ook maar net wat bij jou en je kind past. Gastouderopvang is bijvoorbeeld over het algemeen goedkoper per uur dan opvang bij een kinderopvang. Maar het maximale uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag ontvangt, is dan ook lager voor gastouderopvang dan voor dagopvang bij een crèche.

De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld die kunnen worden vergoed:

 • € 8,97 per uur voor dagopvang
 • € 7,72 per uur voor buitenschoolse opvang
 • € 6,73 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Lees hier wat het Nibud adviseert over de kosten en teruggave van kinderopvang.

Tegemoetkoming

De kosten voor een kind kunnen flink oplopen, maar de overheid komt ouders daarin wel tegemoet. Er zijn verschillende regelingen:

 • Kinderbijslag: wanneer je kind is aangegeven bij de gemeente, heb je recht op kinderbijslag. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Hou voor het eerste kind rekening met een tegemoetkoming van € 249,31 per kwartaal. Dit bedrag gaat omhoog als je kind zes jaar wordt en nogmaals als hij twaalf jaar wordt.
 • Kindgebondenbudget: als de kinderbijslag niet genoeg is om het levensonderhoud van je kind te betalen, kun je vaak een extra tegemoetkoming krijgen: het kindgebonden budget (kgb). Of je hier recht op hebt, hangt af van je inkomen.
 • Kinderopvangtoeslag: ook kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dat is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner. Je kunt deze toeslag krijgen voor dagopvang, buitenschoolse opvang, crèches of gastouders, maar de opvang moet wel aangemeld zijn bij het Landelijk Register Kinderopvang.

Tips om te besparen

Je wilt het beste voor je kind, maar dat betekent niet dat je altijd de duurste spullen nodig hebt. Door hier slim afwegingen in te maken, kun je veel geld besparen. Voor de grote aankopen, zoals een buggy of een fietszitje, kun je bijvoorbeeld kijken naar kwaliteit en duurzaamheid. Misschien loont het dan om er wat extra aan uit te geven, of blijkt een goedkoper alternatief juist net zo prima.

Verder heb je veel kosten zelf in de hand afhankelijk van waar je waarde aan hecht. Wil je bijvoorbeeld alle kleertjes en andere spullen nieuw en van bepaalde dure merken kopen, of heb je net zo lief tweedehands, zelfgemaakt en huismerk? Met deze tips kunt je kosten besparen:

 • Huismerkluiers zijn veel goedkoper dan merkluiers en vaak net zo goed.
 • Merkluiers zijn bovendien altijd wel ergens in de aanbieding. Speur wekelijks de drogisten en online winkels af voor goede deals.
 • Of koop groot in: in grote hoeveelheden zijn luiers, snoetenpoetsers en andere verzorgings- of voedingsproducten vaak goedkoper. Zeker als er ook nog korting op zit.
 • Laat vrienden met oudere kinderen weten dat kleren en spullen die zij zijn ontgroeid bij jou van harte welkom zijn.
 • Misschien kun je hier en daar spullen lenen. Denk vooral aan dingen die je toch maar een paar weken of maanden nodig hebt, zoals een wieg, kruiken of voedingskussen.
 • Wacht met het kopen van speelgoed en babykleertjes in grotere maten tot je baby er is. Wie weet wat je allemaal cadeau krijgt. Of vraag familie of vrienden of ze je gezamenlijk een wat duurder cadeau willen geven, zoals een draagdoek, slaapzak of boxkleed.
 • Zoek naar tweedehands items op Vinted of Marktplaats. Daar kun je vaak ook heel goedkoop complete kledingpakketten kopen in een bepaalde maat.
 • Kinderopvang is een flinke hap uit je salaris. Misschien willen je (schoon)ouders wel een dag in de week oppassen?
 • Spaar voor de toekomst van je kind. Er komen nog genoeg grote uitgaven aan als je kind naar de middelbare school gaat, een beugel moet, een rijbewijs wil halen of gaat studeren.
 • Werkende ouders hebben recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting tot het jongste kind twaalf jaar is. Hoe hoog dit bedrag is, hangt – de naam zegt het al – af van je inkomen. Voor 2023 geldt een maximumbedrag van € 2.694. Per 1 januari 2025 wordt de IACK-regeling afgeschaft.

Kosten totale opvoeding

De kosten voor een kind stoppen natuurlijk niet na de babytijd. Het Nibud heeft uitgerekend dat een kind tot z’n twaalfde verjaardag ruim € 50.000 kost. En ook daarna blijven de kosten doorlopen: je kind gaat naar de middelbare school en heeft daar allerlei nieuwe schoolspullen voor nodig. En daarna gaat hij waarschijnlijk ook nog een opleiding doen. Dit zou samen al gauw nog eens € 30.000 zijn tot zijn achttiende verjaardag. Maar veel ouders dragen ook daarna nog flink bij in de (studie)kosten.

De school- en studiekosten op een rijtje:

 • Gemiddeld geven ouders € 349 uit aan schoolspullen voor de middelbare school.
 • De vrijwillige ouderbijdrage is op middelbare scholen meestal tussen de € 200 en € 500 per jaar (maar dit is dus niet verplicht).
 • Het lesgeld voor een mbo-opleiding is € 1.239 per jaar (2022/2023).
 • Collegegeld voor een hbo- of universitaire opleiding is € 2.209 per jaar (2022/2023).
 • Daarbij komt nog gemiddeld € 49 per maand voor studieboeken en andere studiebenodigdheden. En natuurlijk de kosten voor levensonderhoud. Als je kind achttien is moet hij een eigen zorgverzekering (vanaf € 122 per maand) en misschien gaat hij op kamers (gemiddeld € 426 per maand voor huur, gas, water en licht).

Tot slot: 68 procent van de ouders draagt bij aan de kosten die hun studerende kind maakt. Gemiddeld betalen ouders, naast de studiekosten, maandelijks € 339 aan een uitwonend studerend kind en € 109 aan een kind dat tijdens de studie thuis woont.

Bron: Nibud, Rijksoverheid, Independer

Ouders van NuGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden