PREMIUM
Got milk? Déze plantaardige melk heeft de minste milieu-impact
Duurzaam is het toverwoord van nu, maar soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Want wat zijn nou eigenlijk duurzame keuzes? Libelle stelt iedere week een duurzaamheidsvraag aan het platform hetkanWEL, voor een groener, eerlijker en leuker leven. Deze week: welke plantaardige melk heeft de minste milieu-impact?
Door: Libelle - Wyke Potjer
Soms worden er bijzondere beslissingen genomen door het kabinet. Zo lijkt het onmogelijk om de btw op groente en fruit te verlagen omdat eerst duidelijk moet worden om welke producten (diepvries-, pot- en blikgroenten) het gaat, maar gaat de btw op plantaardige melk wel omhoog. Vanaf volgend jaar vallen deze in de categorie ‘limonade’, ook als er geen suiker is toegevoegd. En dat betekent dat je 26 cent belasting betaalt per liter in plaats van 9 cent. Dierlijke melk én chocolademelk (met suiker) krijgen deze belastingverhoging niet.
Meer plantaardige eiwitten
Het is een opvallende maatregel, omdat de overheid tegelijkertijd wil stimuleren dat we overstappen op meer plantaardige eiwitten. Gemiddeld halen we nu 60 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten en 40 procent uit plantaardige. In 2030 zou dit volgens de overheid 50-50 moeten zijn, omdat de uitstoot van broeikasgassen daarmee met 10 tot 15 procent afneemt.
De Britse onderzoeksjournalist en zoöloog George Monbiot gaat nog een stapje verder. Hij stelt dat we 75 procent minder landbouwgrond nodig zouden hebben als we allemaal alleen nog plantaardig zouden eten. Nu wordt tweederde van die grond gebruikt als weidegrond voor vee, terwijl een derde van de graanoogst bestemd is voor het voeden van dat vee. En voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig, stelt Milieu Centraal.
Plantaardige melk
Even terug naar de melk, want daar hebben we het hier over. Uit een studie van Oxford University blijkt dat de CO2-uitstoot van plantaardige melk bijna drie keer zo laag is als die van koemelk. De BBC liet hierop een rekensom los. Als je een jaar lang elke dag een glas koemelk zou drinken, zorgt dat voor 229 kilo CO2-uitstoot. Als je elke dag een glas plantaardige melk drinkt, is de uitstoot 2,6 tot 4,4 keer lager.
Die 1,8 is een behoorlijke marge. Dat komt omdat er verschillende soorten plantaardige melk zijn die allemaal een andere CO2-uitstoot hebben. Zo zorgt een dagelijks glas rijstmelk met 86 kilo voor de meeste CO2-uitstoot en heeft amandelmelk met 51 kilo de minste CO2-uitstoot. Betekent dit dat amandelmelk dan de meest duurzame keuze is? Helaas, dat zou te makkelijk zijn.
Bij de milieu-impact van melk spelen namelijk meer factoren een rol. Zo heeft de amandelboom niet veel grond nodig, maar wel heel veel water. Bovendien komen amandelen van ver, waardoor de uitstoot van het vervoer weer hoger ligt. Amandelmelk wordt dan ook vaak gezien als de minst duurzame keuze, al is het dus nog steeds vele malen duurzamer dan dierlijke melk.
De meest duurzame keuze
Wat is dan de meest duurzame keuze als het om plantaardige melk gaat? Daar kunnen we kort over zijn: sojamelk en havermelk, waarbij sojamelk de meeste eiwitten bevat. Nou denk je wellicht: voor soja worden toch hele regenwouden gekapt? Ja, maar die soja wordt in de meeste gevallen gebruikt voor veevoer. De meeste soja die we hier in melk (of yoghurt) vinden, komt uit Europa of Canada. Sterker nog, er wordt zelfs soja in Twente verbouwd. Lokaler krijg je het niet.
Ook erwtenmelk is aan een opmars bezig. Dit is een goed alternatief voor mensen die niet zoveel soja willen drinken, want het bevat bijna evenveel eiwitten en de impact van de erwt is - indien lokaal verbouwd - niet groot.
Conclusie
Plantaardige melk is in alle gevallen duurzamer dan dierlijke melk, maar soja- en havermelk hebben de minste milieu-impact. Erwtenmelk is ook een duurzaam alternatief. Kies zo veel mogelijk voor biologische plantaardige melk met zo min mogelijk toevoegingen (zoals suiker), die zo dichtbij mogelijk geproduceerd is en je zit helemaal goed.
Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten, van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.