Boodschappen Beeld Getty Images
BoodschappenBeeld Getty Images

Good to know: in déze supermarkten betaal je vaak te veel voor boodschappen

We gaan er meestal van uit dat de prijs in de schappen dezelfde prijs is als die je bij de kassa betaalt. Toch blijkt dit niet altijd waar te zijn. Voor het derde jaar op rij toont de Consumentenbond aan dat we vaak ongemerkt te veel betalen.

Door: Margriet - Luuke Raaijmakers

Doe jij weleens boodschappen bij de Albert Heijn, Jumbo of Plus? Dan moet je goed opletten bij het afrekenen. Voor een onderzoek controleerde de Consumentenbond 240 willekeurige aanbiedingen, verspreid over acht filialen in verschillende steden. De bond onderzocht of je echt minder betaalde bij aanbiedingen.

Helaas kloppen de prijzen bij de drie supermarktketens vaak niet. Bij Albert Heijn kwam 13 procent van de prijzen op de schappen niet overeen met het bedrag op de kassabon. Bij Plus was dat 15 procent, en bij Jumbo zelfs 20 procent.

Fouten supermarkten

De meeste fouten werden gemaakt bij aanbiedingen in de koelingen en producten in kartonnen actiedisplays die in de gangpaden staan. Maar ook op andere afdelingen kwamen de prijzen niet altijd overeen. Kom je erachter dat je te veel betaalt voor een product, meld dit dan bij een medewerker van de supermarkt.

Bij Jumbo en Albert Heijn krijg je het product namelijk gratis wanneer de prijs aan de kassa afwijkt van de prijs op het schap. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, vindt dit echter geen goede oplossing. “Het lijkt aardig, maar de supermarkten schuiven hiermee alleen maar de verantwoordelijkheid af op hun klanten.”

Wat kun je zelf doen?

Om zeker te weten dat je niet te veel betaalt, zit er niks anders op dan het bonnetje te controleren. Vraag dus bij de kassa altijd om de lange bon in plaats van de korte, zodat je de prijzen kunt nagaan. Ontdek je een prijsverschil, dan kun je altijd naar de servicebalie gaan om je geld terug te vragen. Ook als het maar om een paar cent gaat. Verder is het handig een handscanner te gebruiken wanneer je door de supermarkt loopt, omdat je daarop direct kunt zien of de prijs op het schap gelijk is aan wat de handscanner aangeeft.

Kun je geld terugkrijgen?

Op de vraag of je geld kunt terugkrijgen, verschilt het antwoord per supermarkt. Zo geeft een woordvoerder van Jumbo bij Radar aan dat klanten het betreffende product gratis krijgen als zij een afwijking opmerken. “Als je kunt aantonen dat de prijs op het schap niet overeenkomt met de prijs die zij aan de kassa heeft betaald, dan krijg je uiteraard je geld terug,” aldus de woordvoerder. Dit moet wel op dezelfde dag gebeuren.

Ook bij Plus kun je geld terugkrijgen als je een afwijkende prijs opmerkt. Hiervoor kun je terecht bij een medewerker bij de servicebalie. Als de afwijking klopt, kun je het verschil terugkrijgen. De woordvoerder van de supermarktketen kon tegenover Radar geen duidelijkheid geven over hoe lang na aankoop je dit kunt doen. Bij Albert Heijn kun je ook het geld terugkrijgen als de prijs niet klopt en hiervoor hoef je niet dezelfde dag terug. “De klant krijgt een product eenmaal gratis mee als de prijs van het schap of aanbieding afwijkt van de prijs op de kassabon, scanner of zelfscan,” aldus de woordvoerder van Albert Heijn.

Blokje om

Vind je het niet erg om een stukje verder te rijden voor goedkopere boodschappen? Dan kun je er baat bij hebben om supermarkten te vergelijken voor de goedkoopste prijs. Verder kun je bepaalde producten, zoals verzorgingsproducten en wasmiddel, beter niet bij de supermarkt halen, omdat je dan meer betaalt dan bij een drogist.

Meer lezen van Margriet, hét magazinemerk voor vrouwen die op een leuke manier gelukkig en gezond ouder willen worden? Ga naar Margriet.nl.

Margriet - Luuke RaaijmakersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden