scheten Beeld Getty Images
schetenBeeld Getty Images

Goed om te weten: van déze 5 dingen ga je scheten laten

Iedereen laat af en toe een scheetje, maar toch rust er nog steeds een taboe op. Wanneer iemand in het openbaar een wind laat, wordt er toch wel heel raar opgekeken of gegrinnikt. Vooral als de geur niet heel erg fris ruikt, is het toch wel gênant. En als je het probeert in te houden, zorgt dat alleen maar voor buikpijn of een opgeblazen gevoel. Benieuwd wat nou die scheten veroorzaakt?

Door: Margriet - Inge Dal

Te veel zuivelproducten

Een bakje yoghurt met fruit voordat je aan de dag begint, heerlijk. Maar naarmate we ouder worden, maken we steeds minder aan van het enzym dat ons helpt om het te verteren. Daarom word je vaak winderig erna. Er zijn ook mensen met een lactose-intolerantie: het melksuiker (lactose) uit melk wordt dan niet afgebroken en opgenomen in de dunne darm. Vervolgens komt het melksuiker onveranderd in de dikke darm terecht en wordt daar vergist. Gevolg: winderigheid.

Trage koolhydraten

Sommige (trage) koolhydraten uit onder andere peulvruchten, graan, groenten en fruit worden niet volledig verteerd door de enzymen in de dunne darm. De half verteerde koolhydraten komen vervolgens in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerk, wat gas en dus scheten veroorzaakt.

Frisdrank en kauwgom

Wanneer je kauwgom eet hap je niet alleen extra lucht, maar er zitten ook kunstmatige zoetstoffen in, zoals xylitol en sorbitol. Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor. En kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel in je mond. Hierdoor wordt de spijsvertering geactiveerd en gaan de darmen zich voorbereiden op het eten dat eraan lijkt te komen. Je darmen komen in beweging komen, maar er komt niets en dat zorgt voor – je raadt het al – winderigheid.

Teveel kruisbloemige groentes

Kruisbloemige groenten zijn heel gezond, dat weten we allemaal. En vooral in de winter zijn deze groenten hartstikke lekker: bloemkool, witte kool, Chinese kool, boerenkool, koolraap, spitskool, broccoli, spruiten en ga zo maar door. Er is alleen wel een nadeel, het zijn helaas ook beruchte stankveroorzakers. Misschien moet je dat dan maar voor lief nemen.

Lucht happen

Je doet het niet bewust, maar wanneer je praat tijdens het eten of tijdens een gesprek kauwt op een dropje of kauwgum, slik je lucht in. Dat doe je trouwens ook als je door een rietje drinkt. Die overtollige lucht moet er natuurlijk ook weer uit en dat kan op twee manieren: via een boer of een wind. Probeer dus wanneer je eet met je mond dicht te eten en even te wachten met je verhaal tot je je hap ingeslikt hebt.

Wat zegt het over gezondheid?

Als je ineens last krijgt van veel meer winderigheid dan normaal, dan probeert je lichaam je misschien iets te vertellen. Lees hier wat scheten jou kunnen vertellen over je gezondheid.

Bron: Womenshealthmag.com

Margriet - Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden