Waarom is er zoveel kritiek op Netflix-hit 'Dahmer', de serie waar iedereen het over heeft? Beeld Netflix
Waarom is er zoveel kritiek op Netflix-hit 'Dahmer', de serie waar iedereen het over heeft?Beeld Netflix

Waarom is er zoveel kritiek op Netflix-hit 'Dahmer', de serie waar iedereen het over heeft?

Hoewel veel mensen helemaal weglopen met de stylistische Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, klinkt er ook vrij veel kritiek. Waarom is er zoveel ophef rondom de serie waar iedereen het momenteel over heeft?

Door: Veronica Superguide - Robin Heerkens

Jeffrey Dahmer was een seriemoordenaar, pedofiel, necrofiel én kannibaal die zeventien mensen gedurende dertien jaar in stukken sneed en vermoordde. Ryan Murphy maakte er een 'speelserie' van met de bloedknappe Evan Peters in de gruwelijke hoofdrol. En... dat is ook meteen het eerste punt van kritiek.

'Geseksualiseerde seriemoordenaar'

De strak afgetrainde versie van Dahmer komt ook wel eens met ontbloot bovenlijf in beeld. Dat en nog veel meer opmerkelijke stijlkeuzes zorgden ervoor dat veel mensen kwijlend voor de buis zaten met een handdoek op de bank, ondanks de werkelijk weerzinwekkende moordbeelden tussendoor.

"People are thirsting for Jeffrey Dahmer after Netflix show turns killer into sex symbol", kopte The New York Post bijvoorbeeld. Ondertussen stroomt TikTok vol met reactiefilmpjes van mensen die helemaal in de zevende hemel zijn na hete beelden van Evan Peters' Dahmer.

Dat mensen soppen bij de serieversie van Dahmer, is natuurlijk niet alleen maar de schuld van de makers van Dahmer — Monster: the Jeffrey Dahmer Story. Er zijn genoeg verhalen over mensen die liefdesverklaringen sturen naar de gevangenissen van de ziekste moordenaars. Maar hier gaat het niet om gestoorde wappies, maar om 'gewone' mensen die in de verleiding worden gebracht om zo'n figuur aantrekkelijk te vinden.

Door het allemaal op een soms sensuele manier in beeld te brengen - kijk alleen al naar de masturberende Dahmer met zijn glimmende buikspieren - geven de makers wél munitie om er zo los op te gaan. En dat is ze natuurlijk wel aan te rekenen.

Nabestaanden halen uit naar Netflix

Nog een belangrijk en ook wel pijnlijk punt van kritiek: sommige nabestaanden halen flink uit naar Netflix en de makers van Dahmer. Ze vinden dat de serie onnodig alles tot in de gruwelijkste details in beeld brengt. Hoewel de streamingdienst eerder al aankondigde dat ze met deze serie de slachtoffers an Jeffrey een stem willen geven, slaat dat volgens sommigen van hen helemaal nergens op. Deze speelserie brengt juist trauma's weer in alle hevigheid terug en de nabestaanden wisten ook helemaal niet dat de voor hen héle heftige serie er aankwam.

Rita Isbell laat van zich horen

Een van de voornaamste critici mét recht van spreken is Rita Isbell, de zus Errol Lindsey, een van Jeffrey Dahmers slachtoffers. Ze klom in de pen en schreef een indringend essay voor Insider over wat deze serie allemaal met haar doet. Ze werd 'nagespeeld' door een actrice in de serie tijdens haar speech in de rechtbank - en daar schrok ze nogal van.

"If I didn't know any better, I would've thought it was me. Her hair was like mine, she had on the same clothes. That's why it felt like reliving it all over again. It brought back all the emotions I was feeling back then."

Toestemming

Netflix en de makers hoefden natuurlijk geen toestemming te vragen aan de nabestaanden om de serie te maken, omdat men uit publieke info putte. Toch had Rita het wel gepast gevonden als er wel een soort van heads-up was gekomen.

"They didn't ask me anything. They just did it." Wat haar betreft komen de makers nog over de brug met een vergoeding voor nabestaanden, waaronder ook kinderen en kleinkinderen van Jeffreys slachtoffers. Want: "If the show benefited them in some way, it wouldn't feel so harsh and careless".

Lees ook Deze 10 datingshows op Netflix mag je niet missen

​​Netflix grijpt in

Tot slot: dat Jeffrey gay was, zorgde ervoor dat Netflix de serie het label ‘lhbti+’ gaf. Opeens kregen kijkers van Queer Eye en RuPaul’s Drag Race de serie over de psychopaat aanbevolen - wat dan weer voor veel boze reacties zorgde op social media. Daarom heeft Netflix besloten het label toch maar weg te halen.

Of de streamingdienst nog iets gaat doen met de kritiek van nabestaanden, is nog niet bekend.

Je las een artikel van Veronica Superguide: Jouw gids in de jungle van films, series en tv.

Bron: Veronica Superguide | Beeld: Netflix

FlairNetflix

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden