Titanic Beeld Getty Images
TitanicBeeld Getty Images

De film ‘Titanic’ is bijna 25 jaar oud: was de dood van Jack nou écht nodig?

Bijna 25 jaar later houdt de dood van Jack in de film Titanic velen nog steeds bezig. Wáárom moest hij dood? Rose en Jack konden prima samen op die deur liggen, toch? Canadese regisseur James Cameron liet onderzoek doen naar het tragische einde van Jack.

James Cameron verklapt ook dat er iets speciaals komt in 2023 rondom de nog steeds enorm populaire film.

Allebei overleven

Bijna ieder persoon die de Titanic heeft gezien zal zich afvragen waarom Jack verdronk aan het einde van de film. Er was volgens veel kijkers nog genoeg ruimte over op het wrakstuk voor Rose én Jack. Dan hadden de twee het misschien allebei wel overleefd. Om een einde te maken aan alle vragen rondom de indringende slotscène van de film, liet de regisseur van Titanic een wetenschappelijk onderzoek doen. Het antwoord: de twee hadden het nooit samen overleefd op het vlot.

Onderzoek

Samen met een onderkoelingsexpert werd er een forensische analyse gedaan om de overlevingskansen van Jack en Rose te onderzoeken. Om dit zo nauwkeurig mogelijk te doen, gebruikten ze hiervoor twee mensen met dezelfde lichaamsbouw als Rose (Kate Winslet) en Jack (Leonardi DiCaprio). Ook maakten ze het wrakstuk precies zo na als uit de film.

De dubbelgangers kregen sensoren in en op hun lichaam geplakt en moesten het ijskoude water in om te zien of de twee het in verschillende scenario’s hadden overleefd. Een harde maar duidelijke waarheid: “Ze hadden op geen enkele mogelijkheid allebei kunnen overleven. Er kon maar één blijven leven”, aldus de regisseur.

“Jack moest dood. Het is als Romeo en Julia. Het is een film over liefde en opoffering en sterfelijkheid. De liefde wordt afgemeten aan de opoffering…”

Samen blijven drijven

Het programma Mythbusters onderzocht ook al eens de dood van Jack. Volgens de onderzoekers hadden Rose en Jack samen op het wrakstuk gepast. Maar, er is een maar. Ze hadden het alleen kunnen overleven als ze het reddingsvest van Rose onder het vlot hadden gebonden. Het gewicht van de twee was namelijk te zwaar geweest voor het vlot, waardoor ze zouden zinken en uiteindelijk verdrinken.

Bron Margiet

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden