Hollandse makelaars aan de Costa Beeld Privé bezit
Hollandse makelaars aan de CostaBeeld Privé bezit

Daphne uit ‘Hollandse makelaars aan de Costa’: “Ik kwam als nanny en werd verliefd op de vader”

In Hollandse makelaars aan de Costa op RTL 5 volgen we makelaars die in Spanje huizen aan de man te brengen. Het knappe stel Eric Jan en Daphne zijn twee van de smaakmakers van het programma. Niet alleen zijn zij partners in business, maar ook privé zijn ze samen en ze hebben een bijzonder liefdesverhaal. Want Daphne kwam eigenlijk naar Spanje als nanny voor zíjn kinderen.

Daphne vertrok 4,5 jaar geleden naar Spanje. Met een diploma rechten op zak wilde ze de taal leren en nog even genieten van het Spaanse leven. Voor vijf maanden was de bedoeling. Ze ging aan de slag als nanny bij een gezin met drie kinderen, waarvan de jongste nog maar zes weken oud was. Bijzonder detail was dat de ouders waar ze voor kwam werken nét gescheiden waren. En de vader, dat was dus Eric Jan.

Er met de vader vandoor

“De grap ‘Daphne gaat er straks vandoor met de vader van de kinderen en die zien we nooit meer terug´, is zeker gemaakt toen ik vertrok. Zelf was ik daar helemaal niet mee bezig, ik kwam net uit een lange relatie”, zo vertelt Daphne ons.

Bevriend met allebei

Daarbij was er direct een klik met allebei de ouders. “Toen ik na een lange reis, drie dagen in de auto, want ik moest en zou mijn kat Binkie meenemen, aankwam in Spanje, hebben Eric-Jan en zijn ex-vrouw me samen met open armen ontvangen en mee uiteten genomen. Ze waren open, eerlijk, toonde interesse in mij en behandelde me meer als een vriendin dan als hun nanny. Doordat de breuk recent was en de emoties nog hoog zaten, spraken we veel met elkaar over de situatie en over hoe dingen aan te pakken en op te lossen. Zo bouwde ik met allebei heel snel een sterke band op.

Nét een gezin

Het is echt niet zo dat er meteen een aantrekkingskracht was tussen Eric Jan en mij. Ik bracht toen ook meer tijd door met zijn ex-vrouw en de kinderen dan met hem. Maar we leerden elkaar steeds beter kennen en was er absoluut een klik. De vonk sloeg eigenlijk pas over aan het einde van de zomer, na een maand of vier. We sloten de zomer af met een vakantie naar Ibiza. Ik verbleef met de moeder en de kinderen in een appartement en de ene dag ging ik erop uit met de moeder en de kinderen en de andere dag met de vader en de kids. Op de dagen dat ik met Eric Jan weg was leek het net alsof we als gezin op vakantie waren.

Zon, zee, strand en een drankje zorgden ervoor dat er hier en daar een flirterige opmerking werd gemaakt… Het was toen dat ik kriebels in mijn buik begon te krijgen.

Dit kan ik niet maken

Terug van Ibiza zijn we onze gevoelens gaan onderzoeken en kwamen we tot de conclusie dat we stiekem verliefd waren geworden. Dat klinkt misschien makkelijk, maar ik had het er heel moeilijk mee. Ik ging van: nee, dit kan ik niet maken tegenover zijn ex-vrouw (inmiddels mijn vriendin) naar: maar ik moet onderzoeken wat dit kan zijn. En weer terug.”

Daphne besluit tijdelijk terug naar Nederland te gaan en het is haar vader die de ogen opent. “Mijn vader zei: ‘Je hebt de moeder van de kinderen in het begin beloofd dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over jou en Eric Jan, en dat meende je, maar dat betekent niet dat je nu niet achter je eigen gevoelens aan mag als jullie beide denken daar gelukkig van te worden. Mensen die trouwen beloven elkaar ook eeuwige trouw en menen dat op dat moment ook, maar kunnen uiteindelijk ook gaan scheiden… je kunt nu eenmaal niet van te voren altijd maar weten hoe je je in de toekomst zult voelen.’

Lood in de schoenen

Ik ben toen met lood in mijn schoenen terug naar Spanje gegaan, haar verteld wat er speelde en dat Eric Jan en ik wilden proberen of we een toekomst hadden samen, en dat het me heel erg speet. Zij was uiteraard verdrietig en gekwetst en de band is zeker verstoord geweest, maar we hebben ook snel daarna onze weg weer naar elkaar teruggevonden.

Eric Jan en zijn ex-vrouw hebben vanaf het begin heel duidelijk de afspraak gemaakt dat de kids niet de dupe mochten worden van hun breuk. Tot op de dag van vandaag leven ze beide die afspraak na.”

Best of both worlds

En zo ging Daphne in een ander land wonen, waar mensen een andere taal spraken, kwam ze in het bedrijf van Eric Jan werken in een voor haar nog onbekende branche en werd ze ook nog eens bonusmama van drie kinderen. “Het was een heel heftige periode. Hun jongste was 6 weken oud toen ik haar leerde kennen. Het klinkt misschien raar, maar dat die kinderen nog zo jong waren, maakte het voor mij heel leuk. Daardoor ken ik ze echt van kleins af aan en voelen ze ook als mijn kinderen. Ik heb het beste van twee werelden. De ene week ben ik echt hun mama en de andere week, als ze bij hun moeder zijn, hier 100 meter verderop, heb ik tijd voor mezelf.”

Voor de lol

Eric Jan vertrok twintig jaar geleden al naar Spanje om Spaans te leren. Nu woont hij nog altijd aan de Costa Blanca. Eric Jan: “De taal leren is wel gelukt inmiddels”, lacht hij. “Spaans spreek ik inmiddels vloeiend”. Dat hij vertrok voor een tussenjaar, maar niet meer terugkwam, heeft alles te maken met de kansen die hij zag. Eric Jan: “Ik zag dat ze hier op meubelgebied enorm achterliepen, de bedden waren nog standaard 1 m 35 bij 1 met 80: hartstikke klein. Toen ben ik, bijna als grapje, na een half jaar de taal leren en het plaatselijke krantje te hebben bezorgd een meubelwinkel begonnen. De keten Haco is een familie formule, dus ik kon goedkoop inkopen. Het begon een beetje voor de lol, zo van we zien wel hoe het loopt.”

Kan ik zelf beter

Uiteindelijk is hij ook keukens gaan doen en als leverancier van meubels en keukens kwam hij weleens op nieuwbouwprojecten. Hij was het regelmatig oneens met de visie van de projectontwikkelaars. “Toen we in Nederland al open keukens hadden, waren de huizen hier echt nog in hokjes verdeeld. Dus keuken afgesloten, woonkamer afgesloten. Ik kwam in zoveel mooie huizen en het had het gewoon allemaal niet. Ik besloot dat ik het zelf beter kon. Ik dacht: we doen de meubels al, we doen de keukens al, laten we de huizen er ook gewoon omheen bouwen.” En zo is het bedrijf Bellahouse, projectontwikkeling en makelaardij, waar Daphne nu ook werkzaam is, ontstaan.

Desirée is slachtoffer van de toeslagenaffaire

‘Ik wilde er een einde aan maken’

In het diepe

Toen Daphne vier jaar geleden bij het bedrijf kwam, werd ze door Eric Jan direct in het diepe gegooid. “Hij zette me op een project met 17 appartementen. ‘Ga maar doen, zei hij. De architect is al bezig, de aannemer ook. Ga maar regelen.’ Ik sprak geen woord Spaans, de aannemer geen woord Engels. Het was hilarisch en zenuwslopend. Na een jaar was het af, stond er een prachtig complex en mocht ik door naar de grotere projecten en villa’s. Inmiddels is het zo dat Eric Jan de grote lijnen van het bedrijf doet en dat ik naar binnen toe alles aanstuur.”

Privé en werk

Samenwerken, samenwonen. Gaat dat wel goed? Eric Jan lacht: “Het gaat bij ons niet vaak over werk, het gaat altijd over werk. Privé en werk lopen volledig door elkaar heen.” Daphne vult aan: “We vinden ons werk allebei ook gewoon heel erg leuk. Zijn we samen uit eten, dan is het niet uitzonderlijk als we de ober om een pen vragen om op een servetje bouwplannen te schetsen. Het is nog net niet zo erg dat we standaard een pen meenemen op datenight.”

Wil je Daphne volgen op Instagram?Via @costadeldaphnee deelt ze mooie interieurfoto's en privékiekjes uit hun Spaanse leven.

Het programma Hollandse makelaars aan de Costa is elke maandagavond om 20.30 te zien op RTL 5.

Mariska SchultePrivé bezit

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden