Zo leer je je kind (veilig) met geld omgaan in het digitale tijdperk Beeld
Zo leer je je kind (veilig) met geld omgaan in het digitale tijdperk

Zo leer je je kind (veilig) met geld omgaan in het digitale tijdperk

Eerst betaalden we alles cash. Toen gingen we steeds vaker pinnen en nu regel je alles met je mobiel. Hoe leer je je kind (veilig) met geld omgaan in een wereld waarin we steeds minder contant betalen? Wij spraken met een expert.

Ouders vinden het steeds lastiger om kinderen de waarde van geld bij te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder bijna 1000 ouders van kinderen in de leeftijd van vier tot zeventien jaar. En dat is niet gek in een wereld waarin geld steeds onzichtbaarder wordt. Want hoe weet je dan hoeveel geld je eigenlijk hebt? En hoelang je nog moet sparen voor je droom? Hopelijk helpen deze tips je op weg.

Wissel af met contant en digitaal zakgeld

Wil je kinderen de waarde van geld bijbrengen, betaal hun zakgeld dan afwisselend contant en digitaal uit. Uit het onderzoek van ING blijkt dat steeds meer ouders (38%) dat al doen, daar waar in 2018 contant nog de norm (74%) was. Soms simpelweg omdat ze geen contant geld in huis hebben, maar vaak ook bewust zodat kinderen met beide vormen leren omgaan. Zakgeld is leergeld en door ze dit zowel contant als digitaal te geven, kunnen ze in de praktijk met beide ervaring opdoen. Vandaag mogen ze de boodschappen voor mama contant afrekenen, volgende keer met de pas.

Zorg dat je kind een bankpas heeft

Bij ING kunnen kinderen al vanaf hun zesde levensjaar een eigen bankpas krijgen. En dat is handig, want zo kan je kind al op de basisschool oefenen met digitaal afrekenen. 'Eenmaal op de middelbare school, gaan kinderen financieel steeds meer op eigen benen staan. Ze gaan met de bus naar school of rekenen zelf af in de schoolkantine. Dan is het fijn als ze er al vertrouwd mee zijn’, aldus Karin Wartena, Marketeer Kind & Jongeren bij ING Nederland. En voor jou prettig om te weten: je kunt als ouder via je eigen app meekijken op de rekening van je kind (door zelf te kijken of met pushnotificaties).

Geef je kind inzicht in het saldo

Door je kind mee te laten kijken in de app, leert het de waarde van geld beter begrijpen. Karin: ‘Het helpt enorm als je kind makkelijk kan zien wat er nog op de rekening staat. Vanaf zijn achtste kan een kind eventueel zelf de app op z'n telefoon zetten en ermee oefenen.' Het is aan jou om te bepalen of je kind daar al aan toe is. Je kunt natuurlijk ook samen een kijkje nemen in je eigen app en uitleggen wat er met het saldo gebeurt als je de pas gebruikt.

Spreek budgetten af en maak vergelijkingen

Met een bankpas in de hand denkt je kind wellicht dat het eindeloos speelgoed kan kopen. Zaak om snel duidelijk te maken dat het leven zo helaas niet werkt. Spreek realistische bedragen af die je kind per week of dag mag uitgeven. En zet dingen tegen elkaar af zodat je kind begrijpt dat een nieuwe game eigenlijk best wel duur is. Voor hetzelfde bedrag kan hij wel dertig ijsjes kopen of vijfentwintig keer in de draaimolen!

Vergeet het aspect veiligheid niet!

De waarde van geld leren kennen is één ding, veiligheid is minstens zo belangrijk. Met een eigen rekening waarop je limieten instelt, kan je kind veilig met geld leren omgaan. In een afgebakende omgeving. Vergeet er niet bij te zeggen dat je kind nooit zijn pincode mag delen met anderen, of de inloggegevens van zijn telefoon. Dat is geheim! En leg daarnaast uit dat het belangrijk is de pas te blokkeren in de app als je kind hem kwijtraakt.

ING helpt je kind op weg in de wereld van digitaal geld

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouders in de financiële opvoeding ook een taak voor de bank zien weggelegd. Bijvoorbeeld als het gaat om veilig leren bankieren, omgaan met een (spaar)rekening en betaalverzoeken versturen via de app. ING neemt die taak serieus. Daarom helpt de bank ouders en hun kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar onder andere op weg met de Droommeter. Met de Droommeter zien kinderen hoeveel geld er in hun spaarpot zit en hoeveel er op de Kinderrekening staat. Door het geld in de spaarpot én het geld op je Kinderrekening bij elkaar op te tellen, weten ze precies hoeveel geld ze hebben. En hoe lang ze dus nog moeten sparen voor hun droom. Je krijgt 'm cadeau bij de Kinderrekening! Lees er meer over op ing.nl

Commerciële Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden