null Beeld ©UNICEF/UNI220194/Gonzalez Farran
Beeld ©UNICEF/UNI220194/Gonzalez Farran

Zo belangrijk is een gezonde maaltijd tijdens schooltijd

Een gezond ontbijt voordat school begint, is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Zelfs in Nederland niet. Op sommige scholen delen vrijwilligersorganisaties sinds kort ontbijtjes uit. In veel landen is de schoolmaaltijd zelfs de enige voedzame maaltijd van de dag voor kinderen. Onderwijs is daar (maar ook hier) dus veel meer dan leren alleen.

Flair samen met UNICEF

In de vijftien landen die het hardst zijn getroffen door de wereldwijde voedselcrisis, hebben 21 miljoen kinderen geen toegang tot voeding. Toen kinderen tijdens de coronapandemie niet naar school konden, misten 370 miljoen kinderen wereldwijd hun cruciale schoolmaaltijd. School is daarnaast in veel landen de enige plek waar kinderen zorg krijgen, zoals een inenting tegen de mazelen of een ontwormingskuur.

Lege maag

In Zuid-Soedan gaat een groot deel van de kinderen met een lege maag naar school. Bakhita was een van hen, want thuis is er niet genoeg geld. Maar UNICEF werkt daar samen met het Wereldvoedselprogramma om kinderen als Bakhita te helpen. Haar school krijgt nu schoolmaaltijden, waardoor alle leerlingen te eten hebben tijdens schooltijd. 'Toen er nog geen schoolmaaltijden waren, voelde ik mij vaak niet goed. Als je honger hebt, heb je geen zin om te leren. Sinds we eten krijgen op school, voel ik mij een stuk beter. Ik wil later graag dokter worden, zodat ik mijn broertjes en zusjes kan helpen om gezond op te groeien.'

Help jij een kind aan een gezonde ontwikkeling? Doneer nu.

Betere concentratie, betere prestaties

Marie Gabriel Tulba, de directrice van de school, ziet ook dat de maaltijden de kinderen goed doen. ‘Het helpt de gezondheid van de kinderen verbeteren. Door die dagelijkse voedzame maaltijd kunnen de kinderen zich beter concentreren en gaan hun prestaties op school vooruit.’

Hygiëne

UNICEF maakt zich niet alleen hard voor voldoende eten op school, maar ook voor een goede hygiëne. Met zogenoemde WASH-programma’s dragen ze op scholen bij aan de gezondheid van kinderen; scholen krijgen watervoorzieningen, zodat kinderen toegang hebben tot schoon drinkwater en met schone handen aan hun schoolmaaltijd kunnen beginnen. Dat verkleint het risico op ziektes.

Tijdelijke leeromgevingen

Ook zet UNICEF alles op alles om kinderen in bijvoorbeeld de Hoorn van Afrika toch onderwijs te laten volgen en schoolmaaltijden te geven. Door de extreme droogte daar is er veel schooluitval, omdat families ontheemd raken als gevolg van de droogte. UNICEF bouwt tijdelijke leeromgevingen, levert schoolmaterialen en werkt samen met het Wereldvoedselprogramma om schoolmaaltijden te leveren.

Een streepje voor

Kinderen die onderwijs volgen, hebben een streepje voor op kinderen die niet die mogelijkheid hebben. Onderwijs is méér dan leren, vindt UNICEF. Onderwijs biedt veiligheid, bevordert de gezondheid, creëert gelijke kansen tussen jongens en meisjes en pakt armoede aan. Dat verdient ieder kind.

Gun jij ieder kind een streepje voor? Steun UNICEF en help direct een kind aan een betere toekomst.

null Beeld
Miriam Landman©UNICEF/UNI220194/Gonzalez Farran

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden