null Beeld

We moeten het even over vaginale droogheid hebben

Door onze commerciële redactie

Dry January is al jaren een hot item. Vol trots vertellen mensen dat ze de hele maand januari de fles links laten liggen. Over vaginale droogheid blazen we daarentegen een stuk minder hoog van de toren. En dat moet anders.

Flair samen met EasyToys

Vaginale droogheid komt namelijk veel voor. Er is sprake van vaginale droogheid als je vagina, dus de binnenkant, te weinig vocht aanmaakt. Het maakt vrouwen onzeker en seks minder lekker. Maar erover praten, ho maar. We vinden het niet sexy en schamen ons er zelfs een beetje voor. Waarschijnlijk omdat het vaak gekoppeld wordt aan de overgang, ook zo’n onderwerp waar het taboe nog van af moet. Maar vaginale droogheid heeft meer oorzaken: stress, hormoonveranderingen gedurende je cyclus of tijdens een zwangerschap, intieme hygiëne (of eigenlijk het te veel daaraan) en simpelweg een gebrek aan seksuele opwinding.

Droge seks = geen fijne seks

Als je vagina te weinig vocht aanmaakt, kun je last krijgen van een branderig of jeukend gevoel in de vagina of aan de vulva. Bovenal zorgt een droge vagina ervoor dat seks minder prettig is. Het glijdt allemaal wat minder soepel waardoor je vagina kan gaan irriteren. Zowel tijdens als na de seks. Wat je eraan kunt doen? Dit zijn de drie belangrijkste adviezen:

Neem tijd voor het voorspel

Het vrouwelijk lichaam heeft doorgaans wat langer de tijd nodig om in de mood te komen dan dat van een man. Neem die tijd. Hoe langer je aan voorspel doet, hoe meer tijd jouw vagina heeft om nat te worden. Beffen werkt vaak beter dan vingeren en pak er ook gerust eens een vibrator bij als je moeite hebt nat te worden. Dirty talk of gesabbel aan je oorlel, probeer vooral uit wat werkt.

Gebruik glijmiddel

De enige fles die je dus wel naar hartenlust ter hand mag nemen tijdens Dry January is de fles met glijmiddel. Niet als vervanger van voorspel, maar om het extra nat en lekker te maken. Met glijmiddel houd je de vagina langer vochtig en dat kan heel prettig zijn tijdens de seks, vooral tijdens langere sessies. Glijmiddel op waterbasis lijkt het meest op jouw lichaamseigen vocht. Maar glijmiddel op siliconenbasis blijft langdurig glad, wat fijn is onder de douche of bij lange vrijpartijen.

Ontspan en pak je rust

Lichaam en geest zijn voortdurend in contact met elkaar. Als jij gestrest bent en je druk maakt om van alles en nog wat, staat je hoofd minder naar seks en zal je vagina minder makkelijk vochtig worden. Ook heeft stress effect op de PH-waarde van je vagina. En dat kan weer leiden tot een droge vagina of schimmelinfectie. Probeer dus rustmomenten in te bouwen en zo nu en dan tijd voor jezelf te nemen. Ook in de slaapkamer is het belangrijk ontspannen te blijven. Bijvoorbeeld door open te zijn over je angst voor een droge vagina. Dat zal beter werken dan je zorgen maken. Want door die spanning kun je er donder op zeggen dat je vagina ook daadwerkelijk droogt blijft.

Stop Dry January!

EasyToys is voorstander van meer openheid over vaginale droogheid en heeft daarom stopdryjanuary.nl gelanceerd. Want niet elke fles hoeft ongeopend te blijven in januari. Sterker nog, EasyToys heeft genoeg flessen waar je wél naar kunt grijpen. Hun glijmiddelen zorgen ervoor dat alles gesmeerd verloopt in januari en jij geen pijn, droogheid of ongemak ervaart. Dat lijkt ons niet alleen iets voor januari, maar voor elke dag.

Commerciële redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden