null Beeld © UNICEF/UN0472989/Marish
Beeld © UNICEF/UN0472989/Marish

Waarom school voor veel kinderen een veilige haven is

Door onze commerciële redactie

Tijdens de schoolsluitingen in de eerste lockdown voerden ze bij De Kindertelefoon 40% meer gesprekken over huiselijk geweld. Het laat zien dat school méér is dan alleen leren: het geeft kinderen veiligheid. Niet alleen in Nederland, ook voor kinderen in oorlogsgebieden is school een veilig toevluchtsoord. Het is de plek waar ze kunnen leren, spelen en de oorlog even vergeten.

Flair samen met UNICEF

Dat kinderen in Nederland niet naar school konden, hadden we decennialang niet meegemaakt. Maar wereldwijd konden vóór de coronapandemie al 127 miljoen kinderen niet naar school door een noodsituatie. Voor hen is dit helaas geen unicum, maar dagelijkse kost. Met alle gevaren en problemen van dien.

Een veilige chaos

Ook voor de 12-jarige Ahmed uit Jemen is school niet de normaalste zaak van de wereld. Door geweld vluchtte hij zes jaar geleden samen met zijn familie naar de Al-Hamzi school, een gebouw dat grotendeels verwoest is door een bomaanslag. Toch biedt het gebouw hem ook veiligheid. Nadat de school een maand dicht is geweest, krijgen de kinderen nu buiten het schoolgebouw les in tenten die dienen als noodscholen. Dankzij dit noodonderwijs van UNICEF kunnen Ahmed en zijn medeleerlingen weer naar school.

Ieder kind verdient een veilige plek om te leren. Help jij mee?

Ahmed’s droom is om piloot te worden en hij is volgens zijn vader erg ambitieus. Hij ging altijd graag naar school, maar na de bomaanslag was hij bang daar heen te gaan. Toch is dat juist in dit soort situaties essentieel voor kinderen. In de eerste plaats omdat school een veilige plek is om te leren en te spelen, maar het is ook een hulpmiddel om trauma en stress te verwerken. Daarnaast spelen leraren een cruciale rol in het signaleren van problemen thuis, zoals misbruik of fysiek geweld. Dat geldt niet alleen in oorlogsgebieden, maar ook bij ons in Nederland.

Naar school voor een veilige toekomst

Ook met het oog op veiligheid in de toekomst hebben kinderen onderwijs nodig. Zo krijgen kinderen in oorlogsgebieden voorlichting over de gevaren van oorlogsgeweld en leren ze bijvoorbeeld omgaan met landmijnen en granaten. Bovendien is de kans dat geschoolde kinderen zich aansluiten bij criminele of gewapende groepen kleiner en leren ze op school de vaardigheden om hun land en leven in de toekomst weer op te bouwen.

Een streepje voor

Kinderen die naar school kunnen, hebben een streepje voor op kinderen die niet die mogelijkheid hebben. Onderwijs biedt veiligheid, bevordert de gezondheid, creëert gelijke kansen tussen jongens en meisjes en pakt armoede aan – zaken die ieder kind verdient. En daar maakt UNICEF zich hard voor.

Gun jij ieder kind een streepje voor? Steun UNICEF en help direct een kind aan een goede toekomst.

null Beeld
Commerciële redactie© UNICEF/UN0472989/Marish

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden