null Beeld

Waarom onderwijs voor een kind méér oplevert dan werken

Wereldwijd zijn er 160 miljoen kindarbeiders. Hiervan gaat 28% van de kinderen tussen de vijf en elf jaar niet naar school. Omdat er thuis weinig geld is, helpen ze hun familie financieel. Vaak door gevaarlijk werk te doen. Terwijl juist onderwijs de weg uit de armoede is.

Flair samen met UNICEF

Kun je je voorstellen dat jouw kind van acht jaar oud elke dag lange dagen maakt in de mijnen, een naaiatelier of op straat? Waarschijnlijk met moeite. Toch is dat voor 160 miljoen kinderen wereldwijd dagelijkse praktijk. Voor hen geen spelletjes op het schoolplein, knutselen en leren lezen, maar zwaar werk doen in gevaarlijke situaties. Urenlang. Dat ontneemt hen niet alleen hun jeugd, maar is bovenal niet de oplossing tegen armoede.

Bekijk wat jij kunt doen om een kind uit de armoede te halen

Werkdagen van tien uur

Ook de twaalfjarige Sumon (niet zijn echte naam) uit Bangladesh helpt zijn familie financieel. Hij werkt al sinds zijn achtste in een aluminiumfabriek, waar hij soms wel tien uur per dag zwaar en gevaarlijk werk doet. De omstandigheden zijn totaal ongeschikt voor een kind. Helaas is de gevaarlijke situatie van Sumon geen uitzondering: 79 miljoen kinderen in landen als Bangladesh, Bolivia, Burkina Faso maar ook Turkije, doen werk dat gevaarlijk is en direct schadelijk is voor hun gezondheid.

Uitweg uit armoede

Welke vorm van kinderarbeid ook, het is altijd een schending van de rechten van het kind. Door te werken mist een kind zijn kindertijd en kans op scholing, wat grote gevolgen heeft voor de toekomst. De kans is hierdoor groter dat een kind op latere leeftijd nog steeds in armoede leeft. Onderwijs kan dit tegengaan. Een kind kan zich ontwikkelen, en dat opent deuren naar een betere baan in de toekomst.

Sumon kan sinds kort terecht bij een opvangcentrum voor kwetsbare kinderen, opgezet door UNICEF. Het contrast tussen de vrolijk gekleurde muren van dit centrum en de betonnen muren van de fabriek kan bijna niet groter. Sumon kan hier lekker spelen met andere kinderen, maar krijgt ook informeel onderwijs. Dat bereidt hem voor op reguliere schooldagen in de toekomst. En daarmee op een bestaan zonder armoede.

null Beeld ©UNICEF/UNI277421/Berger
Beeld ©UNICEF/UNI277421/Berger

School in plaats van werk

Naast informeel onderwijs in opvangcentra, biedt UNICEF nog veel meer hulp in de strijd tegen kinderarbeid en armoede. Zo steunen ze families die onvoldoende financiële middelen hebben met een soort kinderbijslag, waarmee ze hun kinderen naar school kunnen sturen in plaats van naar werk. Ook krijgen jongeren beroepscursussen waarmee ze echt een vak leren en waar niet alleen zwaar en gevaarlijk fysiek werk voor nodig is. UNICEF gaat hiermee door totdat ieder kind naar school gaat.

Een streepje voor

Kinderen die naar school kunnen, hebben een streepje voor op kinderen die niet die mogelijkheid hebben. Onderwijs biedt veiligheid, bevordert de gezondheid, creëert gelijke kansen tussen jongens en meisjes en pakt armoede aan – zaken die ieder kind verdient. En daar maakt UNICEF zich hard voor.

Steun UNICEF in deze strijd en help zo direct een kind aan een goede toekomst.

null Beeld
Commerciële redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden