Waarom je gevoelens én humeur mede worden bepaald door je darmen
Herken je dat ook weleens: een gek onderbuikgevoel? Of die vlinders van verliefdheid? Je denkt misschien dat je hersenen dit aansturen, maar niets is minder waar. Die gevoelens én je humeur worden mede bepaald door je darmen.
Je darmen hebben hun eigen zenuwstelsel en worden daarom ook wel je tweede brein genoemd. Ze communiceren voortdurend met je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze kunnen elkaar dus ook beïnvloeden.
Je darmen seinen met je hersenen
Je darmen geven de hele dag door seintjes aan je hersenen. Wanneer je trek hebt bijvoorbeeld, of wanneer je juist vol zit. Die seintjes kunnen ook effect hebben op je humeur. De bacteriën in je darmen, ook wel je darmflora genoemd, spelen daarbij de hoofdrol. Het fijne is dat je zelf invloed kunt hebben op je darmflora en daardoor dus ook op je humeur. Niet alleen door gezond en gevarieerd te eten, maar ook door op andere manieren goed voor je buik te zorgen. We noemen er een paar:
Versnelling terug
Drukte en stress zorgen voor onrust in je buik. Een versnelling terugschakelen kan dus helemaal geen kwaad. Probeer altijd, hoe druk je ook bent, in je dag wat rustmomenten in te bouwen. Want stress heeft een negatieve invloed op de werking van je darmen.
Bewust ademen
Buikademhaling is een goed middel tegen stress. Je oefent dit door plat op je rug te liggen en rustig door je neus te ademen. Leg daarbij je handen op je buik en adem richting je handen. Heb je deze buikademhaling eenmaal onder de knie, dan kun je hem overal toepassen.
Masseer je buik
Ook een buikmassage kan bijdragen aan een beter buikgevoel. Ga op je rug liggen met je knieën omhoog en je voeten plat op de grond. Leg je rechterhand links onder je ribben en je linkerhand daar bovenop. Wrijf rustig naar beneden. Ga richting je rechterheup en daarna naar boven en terug naar links. Maak zo een langzame cirkelbeweging. Herhaal dit ongeveer tien keer.
Buikyoga
Met sommige yogaoefeningen kun je je darmbewegingen positief beïnvloeden. Het gaat dan vooral om oefeningen die letterlijk ruimte geven aan je spijsverteringsorganen. Een voorbeeld is de zittende twisthouding. Daarmee masseer én stimuleer je je darmen.
Hoe werkt het? Ga zitten met je benen recht vooruit. Buig je rechterknie en kruis je rechterbeen over je linkerbeen. Plaats je rechtervoet aan de buitenkant van je linkerknie. Plaats je linkerelleboog aan de buitenkant van je rechterknie en zet je rechterhand op de grond achter je rug. Maak jezelf langer op elke inademing en probeer op elke uitademing verder naar rechts te draaien. Doe dit tien keer op diepe ademhalingen en herhaal voor de andere kant.
Gelukshormoon
Wist je dat je gelukshormoon voor 90 % wordt aangemaakt in je buik? Zorg dus op verschillende manieren goed voor je buik, zodat dit een positief effect kan hebben op je humeur.
Let op je voeding
Ook door extra te drinken, meer vezels in je eetpatroon te integreren of probiotica te eten, houd je je darmflora in balans. De World Health Organization heeft probiotica gedefinieerd als levende bacteriën die – als je ze in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt – een positief effect hebben op je gezondheid. Een makkelijke manier om ze binnen te krijgen, is met Activia Yoghurt naturel, een milde yoghurt die je overal mee kunt combineren. In één portie zitten miljarden probiotica*.
*Activia bevat yoghurtculturen (= probiotica) die bijdragen aan de lactosevertering voor mensen die moeite hebben om lactose te verteren. Activia is ook een bron van calcium. Calcium draagt bij aan de normale werking van spijsverteringsenzymen.