null Beeld

Waarom azijn een vast ingrediënt in je keukenkastjes moet zijn

Wist je dat er, naast zout, nog meer lekkere smaakmakers zijn? Azijn bijvoorbeeld. Het geeft je eten pit, versterkt andere smaken én is ook nog eens gezonder. Daar wilden we meer van weten.

Samen met Tromp & Rueb Azijnbrouwers

In mediterrane landen als Italië, Spanje en Frankrijk en in Azië heeft azijn een steady plek in de keuken verworven. Ze weten er prima welke azijnsoort het beste combineert met welk soort gerecht. En hoe die het gerecht smaak geeft.

Goed bericht voor je nieren

Azijn werd vroeger in Nederland regelmatig gebruikt – bijvoorbeeld in stamppotten. Eigenlijk zonde dat we de smaakmaker niet veel vaker zien. Want azijn is er namelijk heel goed in andere smaken te versterken. Het zet zichzelf daarbij op de tweede plaats. Je gerecht gaat niet naar azijn smaken, maar azijn haalt wel de andere smaken naar voren. Het grote voordeel daarvan is, dat je minder zout hoeft te gebruiken, zonder dat je inlevert op smaak. Goed bericht voor je nieren, maar ook voor je hart en bloedvaten. En je darmen, want een scheutje azijn af en toe is ook goed voor je spijsvertering.

Extra smaak door azijn

Natuurazijn, wijnazijn of balsamicoazijn ken je vast. Maar er zijn ook bijzondere kruidenazijnen op de markt. Ook zie je steeds vaker appelazijn in recepten voorbijkomen. Een lekkere winterstoof, geitenkaassalade of auberginekaviaar, allemaal krijgen ze extra smaak met een scheutje appelazijn.

Azijn: probeer het eens

Nieuwsgierig geworden naar het effect van azijn? Probeer dan eens dit superlekkere recept.

Zoete-aardappelstamppot met rucola en halloumikaas

Nodig (voor 4 personen):

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 225 g halloumi in plakken van ca. 1 cm dik
  • 85 g rucola
  • evt. scheutje kookroom
  • 100 g zongedroogde tomaten, in reepjes
  • 1 el sinaasappelrasp
  • 1 el kruidenazijn van Tromp & Rueb
  • peper
  • 50 g walnoten

Bereiding:

Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van ca. 2 cm. Kook in ongeveer 7 minuten gaar. Verwarm ondertussen een grillpan en grill de plakken halloumi in ca. 2 minuten per kant goudbruin. Laat iets afkoelen en snijd vervolgens in dunne reepjes. Giet de zoete aardappel af en stamp fi jn. Voeg in delen de rucola toe en eventueel een scheutje kookroom. Tot slot meng je de halloumi, de zongedroogde tomaten, het sinaasappelrasp en de kruidenazijn erdoor. Breng op smaak met peper. Serveer in diepe borden en verkruimel de walnoten erover.

Over Tromp & Rueb azijnen

De azijnen van Tromp & Rueb – al jarenlang partner van de Nierstichting – worden volgens eeuwenoud recept gebrouwen. Echt nog op de ambachtelijke manier en dus traditioneel gerijpt. Het resultaat is een 100% pure, karakteristieke azijn, tegen een betaalbare prijs. Meer info of zin in meer recepten met azijn? Kijk op trompenrueb.nl.

null Beeld
Commerciële redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden