Vijf goede redenen om te beginnen met beleggen Beeld
Vijf goede redenen om te beginnen met beleggen

Vijf goede redenen om te beginnen met beleggen

In Nederland beleggen al zo’n 1,9 miljoen huishoudens. Grote kans dat mensen in jouw omgeving het ook doen. En als je niet in paniek raakt als de koersen dalen en blijft focussen op de lange termijn, kan beleggen mogelijk een interessante manier zijn om meer uit je geld te halen.

Een mooi bedrag opbouwen begint altijd met sparen. Je kunt op een relatief veilige manier een mooi bedrag opbouwen. Wel is het zo dat met de spaarrentes van de laatste jaren, sparen je eerder geld heeft gekost dan dat het iets opleverde. En dus namen steeds meer Nederlanders hun toevlucht tot de beurs. Natuurlijk kent beleggen risico. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Maar naarmate je langer belegt, nemen de risico’s af. Beleggen werkt daarom vaak beter met een doel voor ogen voor de langere termijn. Daarmee maak je het concreet en is de kick des te groter als je je doel behaald hebt. Mooie doelen om voor te beleggen zijn bijvoorbeeld de volgende:

Die verre reis

Een verre, lange reis maken met z’n tweeën of misschien zelfs met het hele gezin. Veel mensen dromen ervan. Maar onverwachte uitgaven gooien vaak roet in het eten. En het geld vliegt er doorheen. Daardoor voelt zo’n reis misschien onhaalbaar. Maak je er een beleggingsdoel van, dan maak je het concreet en leg je er ook bewust geld voor opzij. En wie weet geeft de aandelenmarkt je dan zomaar ineens een zetje in de goede richting.

Een ander huis

Voor het kopen van een woning heb je tegenwoordig flink wat eigen geld nodig. Een manier om dat bij elkaar te krijgen is heel bewust met je geld omgaan, zodat je meer geld overhoudt om opzij zetten. Met een spaarrekening weet je wat je hebt, maar zie je je geld niet groeien. Als je met een deel van je spaargeld belegt, is die kans er wel. En met je belegginsprofiel, bepaal je zelf hoeveel risico je daarbij wilt lopen.

Je kind dat gaat studeren

Die kleine koters die je thuis hebt rondlopen, willen later misschien studeren. En dat mag wat kosten tegenwoordig. Daar kun je beter nu alvast voor gaan sparen. Net als kinderen hebben beleggingen tijd nodig om te kunnen groeien. Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer risico je kunt nemen. Want na slechte periodes, herstelt de markt zich vaak weer.

Financieel onafhankelijk zijn

Werken hoort erbij en in je werk kun je jezelf zowel professioneel als persoonlijk ontwikkelen. Maar de gedachte om je hele leven, elke maand weer, afhankelijk te zijn van een salaris, kan best benauwend zijn. Dus als je maandelijks wat kunt missen, is het geen gek idee om daarmee te beleggen. Een mooi rendement kan de deuren openen naar andere vormen van investeren. Geld maakt geld.

Eerder met pensioen

De pensioengerechtigde leeftijd schuift alsmaar verder op. Heb je geen zin om daar afhankelijk van te zijn, begin dan nu met beleggen. Hoe verder weg je beleggingsdoel, hoe groter de kans dat je tegen die tijd een mooi rendement hebt behaald. Met een beetje geluk ben jij niet afhankelijk van de grillen van de overheid en bepaal jij je eigen pensioenleeftijd.

Starten met beleggen?

Open Rabo Beheerd Beleggen Basis en laat experts beleggen voor jou, met wereldwijde spreiding. Starten kan vanaf elk bedrag. Je kunt vandaag al beginnen. Lees er alles over op rabobank.nl/beleggen.

Vergeet niet: beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Commerciële Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden