Marieke: 'Buitenspelen is zo belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun lijf én hun hoofd.' Beeld een
Marieke: 'Buitenspelen is zo belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun lijf én hun hoofd.'Beeld een

Marieke: 'Buitenspelen is zo belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun lijf én hun hoofd.'

Ken je Floriade? De wereldtuinbouwtentoonstelling wordt sinds 1960 één keer per tien jaar ergens in Nederland gehouden. Dit jaar is Floriade in Almere. Het thema: ‘Growing Green Cities’. Interessant, want het staat bol van de oplossingen om steden groener, gezonder en leuker te maken. Bijvoorbeeld met duurzame speeltuinen.

Marieke van Schendel werkt als adviseur en projectleider bij Acacia-Robinia, het bedrijf dat duurzame speeltoestellen voor kinderen maakt. Met hun natuurspeeltuinen maken ze niet alleen buurten mooier en groener, maar ook Floriade.

Geen paal hetzelfde

Alle toestellen zijn gemaakt van Robinia, een duurzaam hardhout dat voornamelijk in Midden- en Zuid-Europa voorkomt. Het hout is taai, elastisch en slijtvast en daarmee heel geschikt voor de speeltuin van de toekomst. Ook worden natuurlijke elementen gebruikt, zoals boomstammen en stapstenen; het liefst uit de regio van de nieuwe speeltuin. Marieke: “Geen paal is hetzelfde; daardoor gaat alles zo mooi op in de natuur.” In de fabriek maken ze alles met de hand, ook dat draagt bij aan het natuurlijke karakter. De toestellen moeten minimaal vijftien jaar blijven staan. “In de praktijk is dat vaak langer. En toestellen die zijn afgeschreven, worden – net als ons afval – gebruikt in houtkachels. Daar verwarmen we onze fabriek weer mee.”

Spelen en leren tegelijk

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg ze op Floriade een speeltuin te bouwen. Het resultaat werd speeltuin ‘A Million Friends’. Daarmee laat Acacia-Robinia kinderen ontdekken hoe de natuur zichzelf organiseert. Ze leren met de speeltoestellen spelenderwijs hoe in de tuinbouw hommels, roofmijten en biologische bestrijders worden ingezet bij de teelt van gezonde groenten, bloemen en planten. Marieke: “De speeltoestellen worden bijvoorbeeld steeds groter en hoger, wat het groeiproces van een tomaat uitbeeldt. Tegelijkertijd staat het symbool voor het groeiproces van een kind: naarmate je groter en sterker wordt, kun je meer.” Als Floriade is afgelopen, krijgen alle mooie toestellen een plek in speeltuinen door het hele land.

Kijken naar de buurt

Marieke: “Buitenspelen is zo belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun lijf én hun hoofd. Ze worden er creatiever van, leren risico’s inschatten en grenzen verleggen. En dan heb ik het nog niet over het leren samenspelen. Wij kijken heel kritisch naar de inrichting van de speeltuinen. De uitstraling van de toestellen is belangrijk en er moeten voor elke leeftijd uitdagingen tussen zitten. Voor wij ergens een speeltuin opbouwen, kijken we ook eerst goed naar de buurt.”

SPELEN OP FLORIADE

Je hebt nog tot 9 oktober om de speeltuinen op Floriade te bezoeken. Naast deze speeltuin is er nog veel meer te doen voor kinderen op Floriade. De kidsexpeditie op Utopia Island bijvoorbeeld: een must-do voor alle kinderen. Speur de luisterpalen op, beluister de verhalen en verzamel de geheime boodschap. Verder zijn er elke dag familieshows in het bostheater en kan je ravotten in de Speelwildernis. Lees meer op floriade.com

Miriam Landmaneen

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden