Joelle: ‘Tijdens de vorige Klimaatmars raakte het mij enorm dat we met zoveel mensen waren’ Beeld
Joelle: ‘Tijdens de vorige Klimaatmars raakte het mij enorm dat we met zoveel mensen waren’

Joelle: ‘Tijdens de vorige Klimaatmars raakte het mij enorm dat we met zoveel mensen waren’

Joelle (37) woont met haar man Nico (33) en zoon Flynn (negen maanden) zeven maanden per jaar in een tuinhuisje aan de rand van Amsterdam. Zondag 19 juni gaat het gezin de straat op voor een groene en veilige toekomst, tijdens de Klimaatmars in Rotterdam. Wij spraken met Joelle over waarom en hoe zij en haar man zich inzetten voor het klimaat.

Joelle: “Nico loopt al mee met demonstraties sinds hij oud genoeg is om alleen de barricaden op te gaan. Hij is zich heel bewust van hoe wij als mensen samen iets kunnen bereiken. Ik was altijd al veel met het milieu bezig, en nog meer sinds Flynn er is. Hij moet nog groot worden in deze wereld. We kunnen ons allebei gewoon niet voorstellen dat het milieu geen prioriteit is. De grote vervuilers moeten echt aangepakt worden.”

Bijzonder groepsgevoel

“We vinden het belangrijk dat Flynn van jongs af aan ervaart hoe mooi het is om als groep ergens voor te staan. Hij was ook al bij de Klimaatmars in Amsterdam maar toen was ie nog te klein om er iets van mee te krijgen. Of mijn hormonen nog een rol speelden of niet, het raakte mij vorige keer enorm dat we met zoveel mensen waren. Allemaal met hetzelfde doel. Een bijzonder gevoel, dat je alleen meekrijgt als je er onderdeel van bent.”

Veel bewuster van verbruik

“Zeven maanden per jaar wonen wij hier in ons tuinhuisje. We hebben zonnepanelen voor de stroom en gasflessen voor warm water en koken. Ik kan wel zeggen dat we heel energiezuinig leven. Op een plek als deze ben je je veel bewuster van je gebruik omdat je er iets voor moet doen en veel meer inzicht hebt in wat je verbruikt. ‘s Winters mogen we hier niet wonen; dan zitten we in een klein appartementje waar de rest van het jaar een vriend in woont. We merken dat we in ons tuinhuisje veel minder en korter douchen.

Verder proberen we bewust boodschappen te doen. Het liefst halen we zo weinig mogelijk plastic in huis en kopen we alles biologisch. Maar dat is een dure ‘hobby’. Ik zou hier ook graag onze eigen groenten verbouwen. Dat is alleen niet zo makkelijk en romantisch als het lijkt. Als je het goed wilt doen, moet je er echt een studie van maken. Zeker nu met Flynn heb ik daar helaas niet de tijd voor. Maar we hebben hier wel kruiden en wat fruitbomen.”

Goed voor mens en aarde

“Nico’s leven staat eigenlijk helemaal in het teken van goed zijn voor de aarde en de mens. Zo’n zeventien jaar geleden richtte hij een non-profit organisatie op die feestjes, events en community building faciliteert. Ik ben daar inmiddels ook onderdeel van. We streven ernaar de plekken waar we activiteiten organiseren netter achter te laten dan we ze aantroffen. Sinds kort hebben we een vaste locatie, die uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend moet zijn en vrij van afval. Zo laten we zien dat het anders kan, én moet. Om die reden lopen we ook mee in de Klimaatmars.”

Loop ook mee in de Klimaatmars in Rotterdam

Zondag 19 juni lopen Joelle, Nico en de kleine Flynn opnieuw mee met de Klimaatmars, die dit keer in Rotterdam plaatsvindt. Kom je ook? Joelle belooft je dat het een ervaring wordt die je niet snel zal vergeten. Daarbij heeft Greenpeace jou natuurlijk hard nodig, maar bovenal de wereld. Hoe meer mensen meelopen, hoe meer impact we kunnen maken. Meld je aan op greenpeace.nl

Commerciële Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden