femicide Beeld Getty Images
femicideBeeld Getty Images

Heftig: deze video over femicide drukt je met de neus op de feiten

Woensdag was het Internationale Vrouwendag; een dag waarop er wereldwijd stil wordt gestaan bij onder andere genderongelijkheid, emancipatie en vrouwenrechten. Want ja, dat is anno 2023 nog steeds hartstikke nodig. Door hulporganisatie Blijf Groep Amsterdam wordt er op extra aandacht gevraagd voor femicide in het speciaal, met een indrukwekkende video.

De beelden hakken er flink in. So. Sad.

Femicide in Nederland

Femicide, het vermoorden van een vrouw omdat ze een vrouw is, komt veel vaker voor in ons land dan we denken. Elke acht dagen sterft een vrouw door partnergeweld en krijgt één op de drie vrouwen regelmatig te maken met fysiek, psychisch of seksueel geweld. Maar hoe herken je het? Wat zijn de waarschuwingssignalen?

De signalen

Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis en het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om een aanpak te ontwikkelen en vrouwenmoord tegen te gaan. Blijf Thuis Amsterdam plaatste hiervoor een video, waarin de partner van een vermoorde vrouw te horen is.

Met behulp van de beelden laat de organisatie zien welke uitspraken een dader veelal doet voordat hij het slachtoffer daadwerkelijk om het leven brengt. Jaloezie en controle spelen daarbij een grote rol. Het is een bepaald patroon wat zich vaak herhaalt.

Blijf Groep Amsterdam wil hiermee aandacht vragen voor femicide. “Dit moet anders”, schrijven ze op Instagram. “#Nietéénmeer #stopfemicide.”

De tekst gaat verder onder de video.

#stopfemicide

De cijfers zijn niet mals: wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychisch of seksueel geweld, zo blijkt uit onderzoek van de World Health Organization. Wie denkt dat dit een ver-van-mijn-bedshow is: in Nederland sterft elke acht dagen een vrouw door geweld. Daarom vraagt Flair aandacht voor dit belangrijke onderwerp #stopfemicide.

Bron: Huiselijkgeweld

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden