Protesteren Beeld GettyImages
ProtesterenBeeld GettyImages

Get up, stand up: ‘Vrouwenrechten zijn niet vanzelf ontstaan’

Steeds vaker zien we hordes mensen met protestborden over straat gaan. Maar heeft het wel nut? Kun je leuzen zingend echt verschil maken, of zijn er betere manieren om een probleem aan te kaarten? Klimaatactiviste Hannah Prins (25) is volmondig vóór. “We moeten wel strijden.”

Op Internationale Vrouwendag schijnen we extra licht op het belang van protesteren. Want iedere stem is er immers één.

Waarom is protesteren effectief volgens jou?

“Grootschalige veranderingen zijn pas doorgevoerd nadat mensen hun stemmen lieten horen op de straten. We hebben weekend, werken acht uur per dag en kunnen gebruik maken van fietspaden omdat we vroeger al op die manier onze stem lieten horen.

We móeten wel strijden voor iets wat juist is, en dat kan van alles zijn. Alles waar jij een verandering in wil zien. Als 3,5 procent van de bevolking vreedzaam protesteert, is dat al genoeg om regeringsbeleid te veranderen, blijkt uit onderzoek. Dus ook al sta je maar met een kleine groep mensen, je kan alsnog iets heel groots veranderen.”

Wanneer is een protest geslaagd?

“Wanneer onze eisen zijn ingewilligd, net zoals we zo hard hebben gevochten voor vrouwenrechten. Maar het is ook geslaagd wanneer we zoveel mogelijk mensen bereikt hebben. Zoals mensen die erover praten of erover schrijven of er überhaupt over nadenken.

Je hoeft jezelf echt niet vast te lijmen op straat, als er maar een verandering is. En die kan klein of groot zijn, natuurlijk het liefst groot. Je mag jezelf overigens wel vastlijmen, maar dat hoeft niet", grapt Hannah.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoe begin je met protesteren?

“Allereerst is het handig om te beslissen bij welke organisatie je je wilt aansluiten. Elke organisatie heeft actietrainingen die je kunt volgen. Hierin wordt uitgelegd hoe en waarom je protesteert.

In je eentje protesteren kan natuurlijk ook, maar het is fantastisch als je met een groep de straat op kan. Sociale media is geweldig, dus volg kanalen die je interessant vindt. Dat kan bijvoorbeeld een feministisch kanaal zijn. Je bent dan ook op de hoogte wanneer er een evenement wordt georganiseerd. Op die manier ontmoet je ook allerlei nieuwe mensen die je kunnen inspireren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de zenuwen elk protest een beetje af zullen nemen.”

Hoe waarborg je de veiligheid?

“De trainingen van organisaties zijn juist bedoeld om ervoor te zorgen dat een protest peaceful verloopt. Je wordt goed voorbereid en dat is fijn. Vooral wanneer het je eerste keer is, dat blijft spannend.”

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag, want anno 2023 zijn mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk. Mannen worden beter gerepresenteerd in de media en er is nog steeds sprake van onder meer een loonkloof en de orgasmekloof. Daarom besteedt Flair extra aandacht aan deze belangrijke thema’s.

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden