Femicide Beeld Brunopress
FemicideBeeld Brunopress

Dit zijn de 8 red flags van huiselijk geweld en partnermoord

Elke acht dagen sterft er in Nederland een vrouw door geweld. Vaak door hetzelfde patroon, ontdekte expert en criminoloog Jane Monckton Smith. Ze praat erover met de Volkskrant en vertelt dat er acht fases zijn van huiselijk geweld en partnermoord; vanaf de eerste ontmoeting tot de moord.

Voelt iets niet zuiver? Negeer deze tekenen dan vooral níet.

Femicide

Vorige maand stak een man zijn ex-partner neer in Delft. De 33-jarige vrouw overleed ter plekke en een 57-jarige vrouw raakte zwaargewond, evenals een 55-jarige man. De vrouw was het zoveelste slachtoffer van femicide; ook wel vrouwenmoord genoemd. Hierbij herhaalt een bepaald patroon zich, vertelt expert en criminoloog Jane Mockton Smith aan de Volkskrant.

De acht fases

Fase één: Relatieverleden

Vaak zijn de eerste signalen zichtbaar tijdens een date. Potentiële slachtoffers kunnen letten op bepaalde uitspraken van de geweldpleger. Jane noemt als voorbeeld: “Mijn ex was gestoord, ze maakte het slechtste in me los.”

Plegers van huiselijk geweld gedragen zich vaak bezitterig en agressief in al hun relaties.

Fase twee: Te hard van stapel lopen

Tijdens de tweede fase wordt de partner, meestal een vrouw, gebombardeerd met cadeau's en aandacht. Jane legt uit dat de bezitterige man dit doet omdat hij heel snel commitment wil. Zodra de relatie is bezegeld, gaat hij er rechten aan ontlenen.

Fase drie: Controle

De man legt regels op en het overtreden van deze regels heeft consequenties. “Het begint bijvoorbeeld met de opmerking dat hij het niet fijn vindt dat ze met een andere man staat te praten”, zegt Jane. Een ander voorbeeld is het verbieden van het dragen van bepaalde kledingstukken. Jaloezie wordt gebruikt als een excuus om iemand te controleren.

Fase vier: Een heftige gebeurtenis

Denk hierbij aan een relatiebreuk. De man vindt dit vernederend en wil heel graag de controle terugpakken. Soms bombardeert hij de vrouw opnieuw met liefde, aandacht en cadeautjes. In andere gevallen wordt hij juist gewelddadiger. Dit doet hij om ervoor te zorgen dat het slachtoffer niet weggaat.

Fase vijf: Escalatie

Fase vier en vijf zitten dicht tegen elkaar aan. Er wordt geprobeerd de controle terug te krijgen met geweld en dat kan soms vrij lang duren volgens Jane. Ze zegt: “Wat vaker voorkomt is dat de gemoederen na een tijdje bedaren en de relatie in stand blijft. Dan keert het koppel terug naar fase drie: dwingende controle. Tot het opnieuw escaleert en kalmeert, enzovoort.”

Fase zes: Denken over moord

Wanneer een dader zich weigert neer te leggen bij een relatiebreuk, voelen ze zich zó afgewezen en vernederd dat ze erover nadenken om het slachtoffer te vermoorden. “Hij denkt: ‘Als ik haar niet kan hebben, kan niemand haar hebben’”, vertelt Jane.

Fase zeven: Moordplannen

Er worden concrete plannen gemaakt. Deze zie je vaak terug in de zoekgeschiedenis van de dader. De vraag “Hoe pleeg je de perfecte moord?” wordt veelal gegoogeld. Net als: “Hoeveel van een bepaald medicijn heb ik nodig om iemand te doden?”

Fase acht: Moord en zelfdoding

De periode tussen fase zeven en acht verschilt per persoon. Soms handelt de dader meteen en volgt fase acht binnen een dag. Anderen nemen langer de tijd om de plannen voor te bereiden. Tevens doodt de dader niet alleen zijn partner, maar in sommigen gevallen ook zichzelf. Ook kinderen lopen gevaar.

Bron: De Volkskrant

Charisse StoffelsBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden