Dit is waarom je lekkerder in je vel zit als je gezond en gevarieerd eet Beeld
Dit is waarom je lekkerder in je vel zit als je gezond en gevarieerd eet

Dit is waarom je lekkerder in je vel zit als je gezond en gevarieerd eet

Er zijn veel dingen die je kunt doen om gezond te blijven, maar het is slim om te beginnen bij je buik. Want als je gezond en gevarieerd eet, zit je lekkerder in je vel.

Dat je goed voelen van binnen begint, heeft alles te maken met je darmflora, een mix van zo’n 150 bacteriesoorten en andere micro-organismen. De darmflora heeft een belangrijke functie in het verteren van voedsel, maar heeft ook invloed op hoe jij je voelt. Hoe diverser je darmflora, hoe beter. En daarbij komt je eetpatroon om de hoek kijken.

Gezond en gevarieerd

Voeding heeft namelijk effect op de bacteriehuishouding in de darmen. Onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen wijst uit dat de positieve effecten op de darmflora het grootst zijn, wanneer je gezond en gevarieerd eet. Vooral vezelrijke en gefermenteerde producten doen je darmflora goed.

Darmen zweren bij vezels

Slechts 10% van de Nederlanders krijgt elke dag voldoende vezels binnen. Terwijl ze heel belangrijk zijn voor je darmen en een gezond evenwicht in je darmflora. Vezels zorgen ervoor dat je darmen vocht uit eten kunnen opnemen. En dat zorgt er weer voor dat je stoelgang soepel blijft en je je afvalstoffen makkelijk kwijt kan.

Twee typen vezels

Je hebt twee typen vezels die je beide nodig hebt. Met fermenteerbare vezels voed je je darmen en kunnen ze goede stoffen aanmaken. Je vindt ze in plantaardige producten zoals groenten, fruit en granen. De niet fermenteerbare, oftewel niet oplosbare vezels, zijn vooral een prikkel voor je darmen zodat alles soepel verloopt. Deze vezels zitten hoofdzakelijk in volkoren graanproducten, tarwe en zemelen. Als je meer van deze voedingsmiddelen in je eetpatroon opneemt, nemen de goede darmbacteriën in aantal toe. En dat merk je. Zo kun je binnen een week al je afweersysteem een boost geven en je stoelgang verbeteren.

Zeg ja tegen probiotica

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature goede bacteriën waarmee je je systeem kunt versterken. Zuurkool, kimchi en yoghurt zijn zulke producten. Ze worden gemaakt door bacteriën, schimmels of andere micro-organismen toe te voegen, waardoor ze gaan fermenteren. Je zou dit ook ‘gecontroleerd rotten’ kunnen noemen. Dat klinkt vies, maar er komen dus heel lekkere en gezonde producten van. De levende ‘goede’ bacteriën uit gefermenteerde producten, oftewel probiotica, hebben een gunstig effect op je darmflora. Voeg dus zeker probiotica toe aan je dagelijkse eetroutine.

En vergeet ook deze tips niet

Oké, je weet nu wat je te doen staat, meer vezels en gefermenteerde producten op het menu. Maar vergeet ook dit niet:

  • Eet liever vaker kleine beetjes dan in een keer grote hoeveelheden.
  • Begin de dag altijd met een ontbijt, maar luister daarbij wel naar je lichaam. Heb jij pas later op de ochtend trek, eet dan ook pas later.
  • Drink voldoende, liefst zo’n twee liter water per dag. Tijdens het eten kun je beter even niet drinken. Zo geef je je darmen de kans zelf vocht uit voeding te halen.
  • Neem de tijd voor je maaltijden en zorg voor regelmaat in je eetpatroon.
  • Kauw goed, dus zorg ervoor dat je groenten nog een beetje bite hebben.

Buikvriendelijk recept

‘Overnight oats’ is een heel goed ontbijt voor je darmen en bespaart je ’s ochtends ook nog eens tijd! Want je maakt de oats de avond ervoor zodat je ze ’s ochtends zo wegtikt.

Dit heb je nodig:

Voor de oats

  • 40 g havervlokken
  • 1 el chiazaad
  • 145 ml (plantaardige) melk
  • 3 el Activia yoghurt
  • 2 tl bloemenhoning
  • 3 tl 100% pindakaas
  • ½ tl kaneel, naar smaak

Voor de toppings

  • ½ banaan in plakjes
  • handvol blauwe bessen, frambozen en aardbeien
  • ½ el pompoenpitten
  • ½ el zonnebloempitten
  • munt naar smaak

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten voor de oats in een glas of kom en meng goed door elkaar. Laat een nacht in de koelkast staan. Roer de oats de volgende ochtend nogmaals door en top af met de toppings.

Wordt je buik ook blij van

Een makkelijke manier om probiotica binnen te krijgen is met Activia Lijnzaad en Pruim, een heerlijke mix van milde yoghurt, lijnzaad en pruim. In een portie zitten miljarden probiotica*. Daarnaast is Activia Lijnzaad en Pruim een bron van vezels en van calcium**, wat een positief effect heeft op je spijsvertering.

null Beeld

* Activia bevat yoghurtculturen (=probiotica) die in yoghurt bijdragen aan de lactosevertering voor mensen die moeite hebben om lactose te verteren. **Activia is een bron van calcium. Calcium draagt bij aan de normale werking van spijsverteringsenzymen. Te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Miriam Landman

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden