Chermain (42): 'Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch.' Beeld
Chermain (42): 'Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch.'

Chermain (42): 'Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch.'

Bep (82) en Chermain (42) zijn allebei gek op dansen. Ze zijn dan ook regelmatig te vinden op de dansmiddagen van Het Danspaleis. De middagen zijn voor Bep een oplaadmoment en van de gezelligheid geniet ze nog dagen na. Chermain danst er als vrijwilliger en geniet minstens zoveel als Bep.

Chermain: “Ik wilde me graag inzetten voor Het Danspaleis omdat ik het zo mooi vind wat ze voor ouderen doen. Wat mij vooral aanspreekt is dat ouderen via verschillende nummers contact met elkaar maken. Ze gaan dansen, praten over de muziek of halen herinneringen op. Het is bijzonder om te zien dat muziek mensen verbindt en wat het met ze doet, hoe jong of oud ze ook zijn. Soms is iemand fysiek niet in staat om te dansen, maar kan hij wel een heel nummer meezingen vanuit z’n stoel. Die zie je net zo genieten als degenen die wel de dansvloer op kunnen. Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch."

Zoon en man verloren

Bep: “Elf jaar geleden is een van mijn vier zonen overleden. Een jaar later ging mijn man. Die kon het niet verwerken en was het liefst gelijk meegegaan. Het was een pittige tijd. Mijn man en ik deden jarenlang samen vrijwilligerswerk, hebben er zelfs een lintje voor gekregen. Soms word ik wakker en denk ik dat hij nog beneden zit. Of dat ik hem ‘s avonds wel even kan vragen die spullen van zolder te halen. Daarom is het voor mij ook zo belangrijk om onder de mensen te blijven. De dansmiddagen helpen mij daarbij.”

Een goed gesprek

Bep: “Thuis heb ik altijd de radio aanstaan. Ik kan meezingen en als het even lukt sta ik mee te dansen. Al ben ik nog zo triest, dan weet ik er altijd weer bovenop te komen. Wat ik wel mis is een goed gesprek. Mijn kinderen zijn allemaal druk met werk en hun kinderen en op verjaardagen zitten jonge mensen tegenwoordig vooral op hun telefoon. Ik mis dan wel die gezelligheid van vroeger. Gelukkig vind ik die bij de dansmiddagen. En ik heb nu ook elke maandag een beluurtje met iemand die ik ken van Het Danspaleis. Dan bespreken we de week en wat ons dwarszit en zetten we muziekjes op die we leuk vinden.”

Sociaal contact

Chermain: “Bij elke dansmiddag zijn zo’n vier à vijf vrijwilligers aanwezig om het sociale contact te stimuleren. De middagen helpen echt om de ouderen weer even in verbinding te brengen met de mensen om hen heen. We krijgen ook dansles, zodat we de dansstijlen van de oudere generatie onder de knie krijgen. Door samen de quickstep en de foxtrot te dansen, ontstaat een connectie tussen jong en oud en genieten we van verschillende dansstijlen."

'Ik ben er zo vaak bij als ik kan'

Bep: “Ik weet niet eens meer waar mijn eerste dansmiddag van Het Danspaleis was, zo lang geleden is dat. Ik vond het hartstikke gezellig maar ik was ook wel een beetje bang dat ik niet goed genoeg kon dansen. Maar na die eerste keer ben ik nog een keer gegaan, met een kennis uit de buurt van wie ik wist dat ze graag danst. Dat was bij de Sloterplas in Amsterdam, waar we samen met de tram naartoe gingen. Sindsdien ben ik er bij zo vaak als ik kan.”

Warme deken

Bep: “Of je nou wel of niet danst, je wordt steeds weer gevraagd op de dansvloer. Iedereen staat open voor contact. Soms zijn we zo heerlijk aan het zwieren en zwaaien, dan ben ik echt in de zevende hemel en voel ik de pijn in mijn benen en rug ook niet. Dat is leven. Het Danspaleis is echt een warme deken. Ik doe er vitaminen voor een hele week op. Je kijkt er naar uit, hebt twee uur plezier en geniet nog dagen na. Dat is gewoon heerlijk.”

Vreugde en tranen

Chermain: “Als de ouderen een bepaald nummer horen dat ze herkennen van vroeger, zie je ze opbloeien. En dan die vreugde die muziek en dansen zelf brengt. Maar soms zijn er ook tranen. Door nostalgie of herinneringen aan een oude vriend of overleden partner die de muziek naar boven brengt. Verder is bewegen an sich natuurlijk ontzettend goed, ook op latere leeftijd. Voor zowel lichaam als geest."

Nooit meer visite

Chermain: “Heel bijzonder vind ik ook de dansmiddagen bij de zorginstellingen, waar ze als activiteit worden aangeboden. Daar zitten ouderen tussen die nooit meer visite krijgen, en op deze manier in contact komen met anderen. Dan is zo’n middag samen met de jonge vrijwilligers echt een oppepper en zie ik de positieve effecten het meest. Maar ook bij de open middagen zien we een aantal fans die keer op keer terugkomen. Het is echt een uitje, een sociaal contactmoment. Ze komen daar in hun eentje naartoe en maken vervolgens een praatje of vragen iemand ten dans.”

Teleurgesteld

Bep: “Ik zou het vreselijk jammer vinden als het weer niet doorgaat. Dat is de afgelopen tijd al vaker gebeurd door corona. Dan ben ik echt teleurgesteld want ik kijk er altijd zo naar uit. En dat geldt voor velen met mij. Het is echt een contact- en oplaadmoment. Ook mensen die amper kunnen lopen, staan daar met hun kruk te dansen. Een vrolijk gezicht erbij, je ziet ze genieten.”

Even janken

Bep: “Als het te stil wordt in huis, dan jank ik even en dan voel ik me weer beter. Dat heb ik soms ook als ik hele dagen op de wc doorbreng; het gevolg van de darmkanker die ik overwonnen heb. Dan heb ik er even de pest in. Omdat ik altijd dicht bij een toilet moet zijn, kan ik niet meer naar veel dingen toe. Ik voel me dan niet zeker. Gelukkig is dat bij Het Danspaleis geen probleem omdat er altijd een toilet in de buurt is en ik niet klem zitten tussen andere mensen, zoals in het theater.”

Jong geleerd

Chermain: “Soms neem ik mijn dochter van elf mee, ook om haar te laten zien hoe mensen opleven van sociaal contact en hoe belangrijk dansen en muziek zijn. Zo krijgt zij ook mee dat je op een gemakkelijke én leuke manier iets kunt doen voor de ouderen in je omgeving.”

Nu de coronamaatregelen weer strenger zijn, heeft Het Danspaleis speciale Voordeur Danspaleizen, waarbij ze aanbellen bij ouderen, een muziekje draaien en een praatje maken. Zo kunnen ze ook in deze tijd ouderen blij maken met muziek en sociaal contact.

Jij kunt ook iets doen!

Ook jij kunt iets doen voor ouderen die zich soms eenzaam voelen. Een praatje, een groet op straat of een lief kaartje door de bus; een klein gebaar kan een groot verschil maken voor iemand die zich alleen voelt. Kijk wat jij kunt doen op eentegeneenzaamheid.nl.

Poll: wat doe jij al voor ouderen?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Rijksoverheid.

Commerciële Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden