Gender identiteit groep vrouwen Beeld Getty Images
Gender identiteit groep vrouwenBeeld Getty Images

Celebrate diversity: Dít zijn alle themadagen voor verschillende genderidentiteiten

Happy International Womensday! Dat is het wat ons betreft iedere dag, maar op 8 maart staan we wereldwijd extra stil bij het belang van gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht gender of sekse. Wist je dat er méér internationale themadagen zijn voor verschillende genderidentiteiten? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Let's celebrate diversity all year round!

Internationale themadagen

Tijdens verschillende internationale themadagen wordt er stilgestaan bij mensenrechten, LGBTQIA+-rechten en genderongelijkheid. Er wordt bewustzijn gecreëerd en gestreden voor de rechten van verschillende queer-groepen, maar er wordt ook gefocust op de mooie dingen. Hieronder vind je een lijst met verschillende internationale themadagen.

Internationale Dag van Transgendervisibiliteit

Op 31 maart is de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit, ook wel Trans Day of Visibility genoemd. Het idee achter deze dag ontstond uit een behoefte om het leven van trans personen te vieren en vanaf 2009 wordt deze dag jaarlijks gevierd. Op deze dag viert men trans personen en wordt tevens aandacht besteed aan de discriminatie, het geweld, en de transfobie waar trans personen wereldwijd mee te maken krijgen. Het idee kwam van de Amerikaanse activiste en fysiotherapeut Rachel Crandall-Crocker.

Internationale Transgender Gedenkdag

Internationale Transgender Gedenkdag (beter bekend als Trans Day of Remembrance) vindt plaats op 21 november. Er wordt stilgestaan bij de honderden slachtoffers die zijn vermoord als gevolg van transfobie en discriminatie tegen trans personen. Deze gedenkdag ontstond in 1999, één jaar na de moord op de Afro-Amerikaanse trans vrouw Rita Hester in 1998, en is bedacht door een kleine groep, waaronder: Gwendolyn Ann Smith en Jahaira Alto.

Voorafgaand aan Internationale Transgender Gedenkdag, vindt Transgender Awareness Week plaats van 13 t/m 19 november. Gedurende die week vraagt men aandacht voor de problemen waar trans personen tegenaan lopen in de samenleving. Er worden verschillende evenementen georganiseerd, waarbij er voorlichting wordt gegeven en ervaringsverhalen worden gedeeld.

Internationale Non-Binaire Dag

De naam zegt het al: Internationale Non-Binaire Dag, ook wel International Non Binary People's Day, is een dag die in het teken staat van alle non-binaire personen wereldwijd. Deze dag wordt vanaf 2012 elk jaar gevierd op 14 juli. Op Internationale Non-Binaire Dag creëert men bewustzijn rondom alle issues en discriminatie waar non-binaire personen mee te maken krijgen. Daarnaast viert men het leven van alle non-binaire personen en de diversiteit binnen de community.

Sinds 2020 is er ook Non-Binary Awareness Week. Deze week begint de maandag voor 14 juli. Daarnaast bestaat er sinds 2021 een Genderfluid Awareness Week. Deze week vindt jaarlijks plaats op 17 t/m 24 oktober.

Agender Pride Dag

Agender Pride Dag, oftewel Agender Pride Day, wordt sinds 2017 elk jaar op 19 mei gevierd. Deze dag staat in het teken van personen die zich identificeren als agender. Dat is een non-binaire genderidentiteit waarbij iemand zich niet identificeert als man, vrouw, of een ander geslacht; diegene voelt zich genderloos. Dit wordt ook wel genderneutraal genoemd. Op Agender Pride Dag wordt er extra aandacht besteed aan agender personen en aan hen de ruimte gegeven om zich uit te spreken over de problemen waar zij tegenaan lopen in de maatschappij.

En nog véél meer

Er zijn nog veel meer internationale themadagen waarbij leden van de LGBTQIA+-gemeenschap gevierd worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (17 mei)
  • Paarse Vrijdag (tweede vrijdag van december)
  • Dag van de biseksualiteit (23 september)
  • Lesbian Visbility Day en Lesbian Visbility Week (26 april)
  • International Lesbian Day (8 oktober)
  • Coming-Outdag (11 oktober)

And a lot more. Heb je alles opgeschreven?

Bron: Them, GLAAD, Rustin Times

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden