null Beeld

Carolien (44): ‘Nadat mijn man overleed, heb ik een overlijdensrisicoverzekering afgesloten’

Door onze commerciële redactie

Als je geliefde plotseling overlijdt, sta je er ineens alleen voor. Dat betekent naast een groot gemis, vaak ook zorgen over de vaste lasten die doorlopen. Deze stress kan reden zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar er zijn er meer.

Flair samen met Interpolis

De overlijdensrisicoverzekering is zo’n verzekering waar je pas over gaat nadenken als je grote stappen maakt in het leven. Samenwonen, een huis kopen, voor jezelf beginnen of een kind krijgen. Maar misschien ook omdat er in je omgeving iemand overleden is en je zag wat voor financiële gevolgen dat had voor de achterblijver.

Carolien was 38 toen haar man overleed. ‘Vrij snel daarna heb ik een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Zodat - mocht mij iets overkomen- mijn zoontje in ieder geval een paar jaar vooruit zou kunnen en bijvoorbeeld zijn studie bekostigen. Zelf redde ik het financieel wel na het overlijden van mijn man maar het zette me wel aan het denken hoe hij dat moest doen als ik ook nog weg zou vallen. Mijn doel is om zelf voldoende middelen op te bouwen. Zodra dat zo is kan ik de verzekering ook gewoon weer opzeggen, maar dit is tot die tijd een goed vangnet.’

Een vast bedrag bij overlijden

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV), ook wel levensverzekering genoemd, is een verzekering die geld uitkeert aan de benoemde begunstigde(n) van de verzekerde wanneer deze overlijdt. In het geval van Carolien was dat dus haar zoontje. Hoewel het misschien niet het leukste onderwerp is om over te praten, is het wel belangrijk om na te denken over wat er zou gebeuren als jij er niet meer bent. Want laten we eerlijk zijn, niemand is onsterfelijk.

Misschien denk je dat je nog te jong bent om aan een overlijdensrisicoverzekering te denken, maar dit is juist het moment om er een af te sluiten. Hoe jonger je bent, hoe lager de premies voor een ORV zijn. Als je er nu aan denkt, kan het je later veel geld besparen. En er zijn genoeg redenen.

Daarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Je wilt je dierbaren financieel beschermen als jij er niet meer bent. Als jij het hoofdinkomen van het gezin vormt, kan jouw overlijden voor financiële problemen zorgen voor je partner en/of kind(eren). Met een overlijdensrisicoverzekering kan je ervoor zorgen dat ze de huur kunnen blijven betalen, de kosten voor opvang, school, studie of de sportvereniging en de lease-auto kunnen vervangen. Je zorgt er dus voor dat ze hun levensstijl kunnen behouden.

Lissa (45) overweegt een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. ‘Ik wil graag dat mijn man en onze honden goed verzorgd achterblijven wanneer mij onverhoopt iets overkomt. Of dat hij in ieder geval de eerste jaren de financiële klappen op kan vangen. Mijn man had al een overlijdensrisicoverzekering en ik heb dit jaar gezien hoe kort het leven soms kan zijn. In mijn omgeving is een overlijdensrisicoverzekering doorgaans alleen geregeld als mensen een hypotheek hebben. Maar dat is te kort door de bocht. Met een huurhuis kom je voor dezelfde financiële uitdagingen te staan als er een inkomen wegvalt.

Niet verplicht, wel verstandig

Woon jij samen met je lief in een huurwoning? Dan is de overlijdensrisicoverzekering vast niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het slim om erover na te denken, zeker als er kinderen in het spel zijn of jullie die graag willen. Je bent niet verplicht een ORV af te sluiten, maar er zijn genoeg redenen omdat wel te doen. Lees er meer over op de website van Interpolis.

Commerciële redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden