null Beeld ©UNICEF/UNI253325/Coen
Beeld ©UNICEF/UNI253325/Coen

1 op de 4 meisjes gaat niet naar school, terwijl dit 'maar' voor 1 op de 10 jongens geldt

Het maakt niet uit of je een jongen of meisjes hebt, jouw kind kan naar school, dat heet onderwijsgelijkheid. Op veel plekken op de wereld zijn de kansen voor meisjes vele malen slechter dan voor jongens. Dat is niet alleen oneerlijk, maar werkt ook kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in de hand.

Flair samen met UNICEF

Wereldwijd is een op de vier meisjes ongeschoold. Terwijl dit maar voor een op de tien jongens geldt. Armoede, de verantwoordelijkheid voor het huishouden of op jonge leeftijd zwanger raken: het zijn vaak oorzaken waarom meisjes eerder uitvallen van school of niet de kans krijgen naar school te gaan.

Misbruik en mishandeling

Op dit moment gaan wereldwijd 129 miljoen meisjes niet naar school. En dat vergroot de kans dat zij voor hun achttiende trouwen met maar liefst zes keer. Wanhopige ouders zien een huwelijk vaak als enige uitweg voor hun dochter. Ze denken haar daarmee een betere toekomst te geven. Maar niks is minder waar. De kindbruiden worden vaak mishandeld, misbruikt of krijgen op jonge leeftijd een kind, terwijl ze zelf nog kind zijn.

Van meisje naar kindbruid

Dit overkwam ook Habiba (16) uit Kameroen. Veertien was ze, toen ze van haar moeder moest trouwen met een veel oudere man. Hij misbruikte en mishandelde haar en op haar vijftiende raakte ze in verwachting van een tweeling. Na de bevalling zette Habiba’s man haar en de kinderen het huis uit. Twee weken later overleed een van de kindjes.

Inmiddels gaat Habiba van deur tot deur om haar verhaal te vertellen. Ze wil moeders ervan doordringen hun dochters niet zo vroeg uit te huwelijken, zelfs als er geen geld meer is. Ze maakt zich hard voor gelijke kansen voor jongens en meisjes: "Een meisje hoort niet thuis te blijven om voor het huishouden te zorgen, terwijl haar man de deur uitgaat om te werken."

Laat een kind leerling zijn. Geen bruid. Help nu.

Onderwijs voor meisjes

UNICEF vindt dat ieder kind - jongen of meisje - dezelfde kans moet krijgen zichzelf te ontwikkelen. Daarom heeft UNICEF in Oeganda de Girls Education Club opgericht, een school voor kwetsbare meisjes zoals tienermoeders en meisjes die uit een kindhuwelijk komen. De vijftienjarige Naomi is één van de leerlingen. Ze is zes maanden zwanger, maar kan dankzij de Girls Education Club toch elke dag naar school. Ook wordt ze medisch begeleid tijdens haar zwangerschap. Zo kan zij haar droom blijven najagen: verpleegster worden.

De school is een succes. Leerlingen volgen er niet alleen schoolvakken, maar leren ook hoe ze een eigen inkomen kunnen genereren en voor zichzelf op moeten komen. En het resultaat laat zich gelden: van de 68 scholen is niet één leerling ongewenst zwanger geraakt of uitgehuwelijkt.

School is meer dan leren

Je hebt vast aan je eigen kind gemerkt wat school kan doen. Een kind ontwikkelt zich, leert rekenen, schrijven en lezen. Maar onderwijs is méér dan dat. Het biedt een kind veiligheid en het creëert gelijke kansen voor jongens en meisjes. Daarnaast bevordert onderwijs in veel landen de gezondheid én is het een uitweg uit de armoede. En dat is wat ieder kind verdient.

Gun jij ieder kind onderwijs?

Steun UNICEF en help direct een kind aan een betere toekomst.

null Beeld
Miriam Landman©UNICEF/UNI253325/Coen

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden