Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zonder stress verhuizen? Doe deze 8 dingen dan vooral níet

Zonder stress verhuizen? Doe deze 8 dingen dan vooral níet

Zonder stress verhuizen? Doe deze 8 dingen dan vooral níet

Een nieuwe plek is leuk, maar verhuizen? Daar valt weinig lol aan te beleven. Verhuisdozen verzamelen, verhuisdozen vullen, ontdekken hoeveel rommel je de afgelopen jaren hebt verzameld, discussies over wat wel en niet mee gaat en dan na een dag (of twee) sjouwen óók nog al die dozen uitpakken… Het is een gedoe, maar je kunt het jezelf wel een stuk makkelijker maken door de volgende dingen te vermijden. 

1. Denken dat je huidige plek lijkt op je nieuwe huis

Grote kans dat de indeling van je huidige huis niet overeenkomt met je nieuwe huis. In plaats van spullen te pakken op basis van ruimte, kun je ze beter inpakken op categorie. Zo kun je de essentiële spullen eerst een plek geven en daarna losgaan met de decoratie.

2. Dozen nonchalant inpakken

Klinkt nogal wiedes, maar hier gaat het vaker mis dan je denkt. Je hebt nog wat ruimte over, propt wat onbestemde spullen in een doos, vergeet bubbeltjespapier of schrijft niet op wat er precies in de doos zit. Tip: schrijf spullen die je sowieso meteen nodig hebt specifiek op een doos, zodat je niet zes dozen keukenmateriaal hoeft open te breken wanneer je op zoek bent naar een schaar. Bonuspunten als je zowel de onder- als bovenkant van de doos voorziet van een label.

3. Uitstellen

We snappen het want we’ve been there, maar begin het proces van inpakken al zodra je weet dat je gaat verhuizen. Denk kritisch na over welke spullen je meeneemt en wat niet. Zo voorkom je dat je last-minute verkeerde beslissingen maakt.

4. Willekeurig inpakken

Echt waar: met aandacht inpakken maakt echt een wereld van verschil als je verhuist. Sorteer alles op categorie en doe je best die items zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Houd ook altijd onderdelen bij elkaar. Als je een keukenmachine inpakt, wil je niet weken later nog steeds op zoek moeten naar de hakmolen of het snoer. Voeg bij meubels eventuele schroeven en spijkers toe in een ziplock zakje – níets zo irritant als een kastje niet in elkaar kunnen zetten omdat je net een heel specifiek schroefje mist.

5. Dozen volstoppen

Je bent zuinig op je dozen en dus probeer je ze tot de nok toe te vallen, maar echt: dat is vragen om problemen. Jij (of die aardige verhuizer) vertilt je of de doos scheurt… het is een ongeluk waiting to happen. Liever een keer extra lopen met een lichte doos dan door je rug gaan en de rest van de verhuizing niks meer waard zijn, niet?

6. Nutteloze dingen mee vervoeren

Marie Kondo je huis vóór je overgaat naar je nieuwe stek zodat je overtollige ballast achterlaat. Dat scheelt sjouwen, uitpakken en voelt als een frisse start. Bevrijd jezelf van broeken die nooit meer gaan passen, peperduur servies dat je nooit gebruikt en meubels waar je op je nieuwe plek geen ruimte voor hebt. Begin daar op tijd mee; dan heb je nog tijd om dingen te verkopen of naar de Kringloop te brengen.

7. De ‘misschien voor later’-items verhuizen

Tennisrackets die je nooit hebt gebruikt maar bewaart voor de dag waarop je misschien tóch de geest krijgt? Weg ermee. Denk je echt dat je die doos met knutselspullen afstoft omdat je die ooit misschien nog nodig hebt? Visualiseer je leven in je nieuwe huis. Spullen die niet meer in dat plaatje passen, kunnen weg.

Lees ook
Zin om te verhuizen? Hier moet je wonen in Nederland op basis van je sterrenbeeld

8. Stukje bij beetje verhuizen

Het lijkt handig: steeds een doos of twee meenemen en zo je verhuizing verspreiden. Uiteindelijk leidt dat vaak alleen maar tot meer chaos. Plan een verhuizing – ook al is het naar een paar straten verderop – zoals je een verhuizing naar de andere kant van het land zou plannen. Alles moet in één keer mee. Dat is niet alleen overzichtelijker, maar geeft je ook mentaal meer rust.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: My Domaine | Beeld: Getty