Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Overheerlijk én gezond: deze alcoholvrije versnapering wordt hét zomerdrankje van 2021

Overheerlijk én gezond: deze alcoholvrije versnapering wordt hét zomerdrankje van 2021

Overheerlijk én gezond: deze alcoholvrije versnapering wordt hét zomerdrankje van 2021

De terrassen zijn eindelijk weer (langer) open en daar willen we volop van genieten. Dat doen we echter wel steeds vaker zonder alcohol, blijkt uit onderzoek. Langzaam verdwijnt het taboe op niet-drinken en komt men tot de ontdekking dat een virgin drankje minstens zo lekker is en nuchtere mensen net zo gezellig mee kunnen doen als de aanschoten rest. Het aanbod alcoholvrije drankjes groeit dan ook gestaag en dít lijkt het ultieme zomerdrankje van 2021 te worden.

Water-wat?

Waterkefir moet het zijn de komende maanden. Het doet ons een beetje denken aan kombucha, omdat het in beide gevallen gaat om gefermenteerde drankjes. Toch is waterkefir anders.

Kefirkorrels

Je kent het product kefir misschien wel, dat je in de schappen kunt vinden naast de yoghurt en skyr, maar waterkefir is toch weer behoorlijk anders dan melkkefir. Bij melkkefir is – niet geheel verrassend – melk het hoofdingrediënt. Waterkefir wordt gebruik gemaakt van water, vruchten en suiker. De ‘kefirkorrels’, die bestaan uit gezonde bacteriën en gistcellen, zetten vervolgens het fermentatieproces in gang. Dit zijn overigens geen echte korrels, maar zo wordt de kweek van gisten en bacteriën genoemd.

Gezond, of niet?

Het drankje wordt als gezond aangeprezen, maar is het wel zo gezond als er ook suiker aan wordt toegevoegd? Volgens diëtiste Sanne Mouha wel. “Dankzij de melkzuurbacteriën zou waterkefir een goede invloed hebben op je darmwerking”, vertelt ze aan HLN. “Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Heel ‘light’ is dit drankje dus niet.” Toch is het een heerlijk verfrissende versnapering met maar weinig calorieën.

Waterkefir vs. kombucha

Je vraagt je misschien af wat dan precies het verschil is met het drankje kombucha, aangezien ook dit een gefermenteerd drankje is. Nou, waterkefir wordt gemaakt met water en suiker en in tegenstelling tot kombucha, is het fermentatieproces bij kefir veel sneller. Met een dag of twee is je drankje al klaar, terwijl dit bij kombucha wel drie weken kan duren.

Lees ook:
Deze alcoholvrije cocktail smaakt minstens zo goed als een ‘echte’

Zelf maken?

Online zijn verschillende recepten te vinden om het drankje zelf te maken. Wat je in ieder geval nodig hebt, zijn de kefirkorrels – ofwel de kweek van de bacteriën en gisten. Na een beetje online research vind je al gauw verschillende webshops waarbij je dit kunt kopen en je kunt aan de slag. Het drankje heeft een friszure smaak, mocht dat voor jou nou net even té zijn, dan kun je de smaak natuurlijk een beetje aanpassen. Zo kun je verse kruiden of fruit toevoegen als alternatieve smaakmakers. Probeer vooral rustig aan te doen met de suikers, anders is dat gezonde aspect natuurlijk niet meer heel erg van toepassing.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: VIVA | Beeld: Getty