Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ruim je zolder op!

Ruim je zolder op!

Ruim je zolder op!

De zolder is bij veel mensen een plek waar rommel zich steeds verder opstapelt. Zonde, want je kunt de ruimte van je zolder ook voor andere dingen gebruiken. En daarnaast zorgt rommel voor onrust. Want waar begin je? Tijd dus om er iets aan te doen: ruim je zolder op!

De functie van jouw zolder

Bij veel mensen dient de zolder als opbergruimte voor allerlei spullen die vaak nauwelijks worden gebruikt. Toch is een zolder vaak best ruim en kun je er nog veel meer mee doen. Als je bedenkt wat je nog meer met de ruimte zou kunnen doen, kan dat je motiveren om de zolder eens goed op te ruimen.

  • De zolder kan dienen als logeerkamer
  • Een relaxruimte, misschien wel met sauna?
  • Een garderobekamer of walk-in-closet
  • Speelkamer, werkkamer of studeerruimte
  • Een kamer voor de wasmachine en om te strijken

Stap 1: tijd maken

Als je je zolder wilt gaan opruimen, zorg dan dat je er tijd voor inplant. Veel mensen kijken er tegenop en blijven het opruimen maar uitstellen. Zet het daarom in je agenda!

Stap 2: spullen uitzoeken

Net als bij de grote voorjaarsschoonmaak ga je met dozen (of stapels) aan de slag om alle spullen te sorteren. Zet kartonnen dozen neer met daarop: ‘houden in deze ruimte’, ‘houden in een andere ruimte’, ‘weggeven’ en ‘weggooien’. Bekijk echt alle spullen en bedenk bij alles of je het het afgelopen jaar nog hebt gebruikt. Zo niet, dan is de kans groot dat je het nooit meer zult gebruiken en kan het dus weg.

Stap 3: zolder opruimen

Vervolgens kun je alle spullen die moeten blijven netjes opruimen. Op zolder is het vaak gemakkelijk alles in dozen op te bergen. Zet op de dozen duidelijk wat er in zit en zet het op een logische manier neer.

Tip: op zolder vind je vaak ook spullen van de kinderen, soms met emotionele waarde. Maak per kind een doos en bewaar daar alles in. Sommige dingen zoals tekeningen en kunstwerkjes kun je misschien ook inscannen of fotograferen en ze op die manier bewaren. Dat scheelt ruimte!

Heb jij nog tips voor het opruimen en indelen van de zolder?