Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Stop de verspilling

Stop de verspilling

Stop de verspilling

Jaarlijks gooien we per persoon zo’n 50 kilo aan voedsel weg. Zonde! Want vrijwel alles is langer houdbaar dan de datum die op de verpakking staat, én nog prima te eten.

Zo zit dat met de houdbaarheidsdatum

Er zijn twee manieren om de houdbaarheidsdatum te noteren; te gebruiken tot (t.g.t.) en tenminste houdbaar tot (t.h.t.).

t.g.t.

De te gebruiken tot-datum staat op bederfelijke producten zoals vlees en gesneden groenten. In de winkel vind je deze producten in de koeling. De datum op de verpakking is de laatste dag dat het product goed is. Datum verstreken? Gooi het niet klakkeloos weg, maar ruik, kijk of proef even of het nog goed is.

t.h.t.

Tenminste houdbaar tot werkt anders. Tot deze datum garandeert de fabrikant dat het product goed blijft. Maar dat betekent niet dat iets wat in een dichte verpakking zit daarna ineens bedorven is. Wel kan het zijn dat de smaak niet meer zo sterk is, maar bruikbaar is het zeker nog. Sommige producten blijven zelfs járen na de t.h.t.-datum nog goed eetbaar.

Hoe lang blijft iets houdbaar?

  • Tot enkele dagen na de t.h.t.-datum: zuivel, vers fruit, et cetera.
  • Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren.
  • Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda’s, chips, fritessaus, ketchup, et cetera.
  • Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
  • Enkele jaren: frisdranken, groente/fruit in blik of glas, jam, harde snoepjes, soep/conserven, kruiden, gedroogde kruidenmixen, zakjes poeder voor sauzen, siropen, stroop.

Maar let op: producten waarvan de verpakking is geopend zijn minder lang houdbaar of verliezen sneller hun smaak.

Zonder datum

Op sommige producten hoeft geen datum te staan, zoals verse (ongesneden/ongeschilde) groenten en fruit. Ook op azijn, suiker en zout hoeft geen datum te staan. Dit zijn middelen waarmee je kunt conserveren en ze bederven dus niet.

Kijk, ruik en proef

Maar hoe weet je nou of iets nog goed is? Het antwoord is simpel: gebruik je zintuigen! Kijk, ruik en proef of het product niet bedorven is. Vlees ruikt vies, schimmel zie je direct en zure melk proef je gelijk. Deze testjes kunnen je helpen:

  • Conservenblik: staat het blik bol? Dan is de inhoud waarschijnlijk bedorven. Ook de inhoud van gedeukte blikken bederft sneller.
  • Eieren: vul een (maat)beker met water en leg het ei erin. Blijft het ei drijven? Dan is het niet meer goed.
  • Meel: als je twijfelt of meel nog goed is kun je dit het beste even zeven. Meelworpjes en ander gespuis zie je niet gemakkelijk met het blote oog, maar in de zeef zie je ze wel.

Gooi jij iets dat over de datum is gelijk weg?

Lees ook: