Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Handige tip: zo lijkt jouw kleine huis groter

Handige tip: zo lijkt jouw kleine huis groter

Handige tip: zo lijkt jouw kleine huis groter

Is jouw droomhuis nog niet binnen handbereik en moet je het nog even doen met een kleinere woonruimte? Dan kan het inrichten van je huisje een flinke uitdaging zijn, vooral wanneer je urenlang op Pinterest ronddwaalt en allerlei jaloersmakende paleizen voorbij ziet komen. Maar door het toepassen van een aantal slimme interieurtips en trucs, kan jouw kleine stulpje optisch een stuk rianter lijken.

Ruim op

Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar deze eerste tip is een belangrijke. Ruim je huis eens goed op! En daarmee wordt niet bedoeld dat je jouw vieze was onder het bed schuift en wat prullaria in kastjes propt. Bekijk je spullen eens van een afstandje, en probeer je in te denken hoe de ruimte er zonder al die meubels uit zou zien. Door de jaren heen heb je waarschijnlijk heel veel spullen verzameld, die je helemaal niet nodig hebt. Sla alle overbodige spullen op of zet ze op Marktplaats. Zo kun je er zelfs nog een slaatje uit slaan!

Go planking

Maak gebruik van planken aan de muur! Door een aantal planken in je kamer te bevestigen, heb je plots veel meer opbergruimte. En dit betekent direct meer ruimte op de vloer, en laat dat nou net zorgen voor een veel ruimtelijkere aanblik. Nog een voordeel: je kunt hiermee binnen no time je kamer van een persoonlijke touch voorzien, en alle inspiratie die je op Pinterest hebt opgedaan gelijk in de praktijk brengen.

Denk groots

Wanneer je een klein woonoppervlak hebt, ben je snel geneigd ook voor kleine meubels te gaan. Maar dit hoeft helemaal niet! Wie in een vrij krappe slaapkamer een tweepersoonsbed van 1.40 meter breed neerzet, zal hiermee de kamer niet groter laten lijken, maar juist kleiner. Een groot tweepersoonsbed creëert ruimte; ook een grote kledingkast kan datzelfde effect hebben. Denk dus groot, groter, grootst!

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Een kleine kamer kun je veel groter laten lijken, door spiegelende materialen te gebruiken. Een mooie, klassieke spiegel op de schoorsteenmantel of aan de muur kan wonderen verrichten en je huis twee keer zo groot laten lijken. Maar ook in een kleine badkamer kun je deze tip toepassen, maar dan door de muren van witte, spiegelende tegels te voorzien. Denk maar aan de spiegelmuren in een dansschool; die doen zelfs de kleinste zaaltjes als flinke balzalen lijken. Niets is wat het lijkt..!

Ga voor kleur

Waarschijnlijk denk jij al gauw aan wit, witter, witst, bij de verfkeuze voor een kleine ruimte. Maar wit hoeft helemaal niet de enige optie te zijn! Want lichte kleuren hebben juist een vergrotend effect, en je maakt een ruimte er nog persoonlijker door ook. Kies je voor kleur, zorg dan wel dat je één kleur kiest en niet alle wanden in verschillende kleuren verft. Want door een themakleur te kiezen, creëer je eenheid en dus ruimte. Nog een tip; het gebruik van behang met verticale strepen, kan een kleine ruimte optisch groter laten lijken.

Lees ook:
Rommel opruimen in huis

Dat doet de deur dicht

Een kleine ruimte wordt overzichtelijk en ruimtelijk wanneer je meubels op een speelse manier in de ruimte plaatst, maar wel zorgt voor een strakke afwerking. Oftewel; die vrolijke vintage kastjes kun je zeker wel uit dat leuke antiekzaakje bemachtigen, maar zorg er wel voor dat ze van deurtjes voorzien zijn die dicht kunnen. Open kasten geven al snel een rommelige aanblik, en dat is niet wat je wilt in een kleine ruimte. Geef je je liefde voor open kasten niet zomaar op? Pas de probleme, maar zorg dan dat je nette opbergdozen in de kast plaatst. Dit geeft namelijk ook een rustige en ruimtelijke aanblik. Een kind kan de was doen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huis en tuin | beeld: GettyImages