Bij een knallend begin van het nieuwe jaar hoort een lekkere fles bubbels, maar welke moet je kiezen? De Flair-redactie kreeg onder het genot van verschillende glaasjes uitleg van wijnkenner Petri Houweling. Hier kun je op letten tijdens je zoektocht naar de perfecte nieuwjaarsborrel.
Champagne
Echte champagne wordt gemaakt volgens de ‘methode traditionelle’ en komt uit het Champagnegebied in Frankrijk. Heel feestelijk om mee te toosten om twaalf uur, maar je betaalt voor een goede fles wel vaak de hoofdprijs.
Crémant
Alleen bubbels uit het Champagnegebied in Frankrijk mogen de naam champagne krijgen. Een ander Frans alternatief is crémant. Deze mousserende wijn wordt op precies dezelfde manier gemaakt als champagne, maar komt niet uit het Champagnegebied. Voor crémant worden dezelfde druivenrassen als voor champagne gebruikt: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Voordeel is dat deze bubbel vaak een stuk goedkoper is en ook erg goed smaakt.
Cava
Deze mousserende wijn heeft hetzelfde productieproces als champagne, maar komt uit Spanje. Ook cava scoor je voor weinig.
Prosecco
Deze tintelende wijn komt uit Italië heeft een heel ander productieproces dan champagne, crémant en cava. Een iets minder serieus bubbelgehalte dus, maar daardoor niet minder lekker!
Lees ook
Herkenbaar? Mensen met deze drie sterrenbeelden zijn de grootste stresskippen tijdens kerst
Zoetheidsgraad
Wanneer je eruit bent wat voor champagne of mousserende wijn het gaat worden, moet je je nog door een heleboel termen op het etiket heen worstelen. Sec, (extra) brut en demi-sec zeggen iets over de zoetheidsgraad van de mousserende drank. Van droog naar zoet: brut – sec – demi sec – doux.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.