Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo blijven je bloemen in een vaas een stuk langer mooi

Zo blijven je bloemen in een vaas een stuk langer mooi

Zo blijven je bloemen in een vaas een stuk langer mooi

Heb je net een heel mooi boeket bloemen gekregen, zijn ze binnen een paar dagen lelijk en verlept. Herkenbaar? Zonde om ze al zo snel weg te gooien natuurlijk. Zo houd je je bloemen langer mooi. 

Schone vaas

Voordat je de bloemen in de vaas stopt, maak je deze goed schoon. Hoe minder bacteriën in je vaas, hoe langer je bloemen mooi blijven. Zorg dus dat er geen losse bladeren in je vaas blijven liggen, want ook dit stimuleert de groei van bacteriën.

Schuin afsnijden

Het is vrij bekend dat je de stelen schuin moet afsnijden. Maar waarom moet dat eigenlijk? Dit komt doordat de bloem dan een groter oppervlakte heeft om water in zich op te nemen. Als de bloemen langer dan een paar minuten uit het water zijn, dan groeit de ‘wond’ van het snijden dicht  en neemt het slechter water in zich op. Hoe korter de steel, hoe meer water hij opneemt.

Warm water

Vaak hebben bloemisten het over lauwwarm water, maar het is ook heel goed om de bloemen in heet (denk aan zo’n 40 graden celsius) water te zetten. Zet ze daarna wel in een koel hokje of de schuur, zodat ze goed kunnen afkoelen en gewennen. Door deze combinatie nemen de bloemen extra veel water op.

In de koelkast

Je kunt je bloemen langer mooi houden door ze ‘s nachts op een heel koude en donkere plek te zetten. De beste plek hiervoor is de koelkast, maar als je hiervoor geen ruimte hebt, is een koud schuurtje of de gang ook goed.

Lees ook
Handig om te weten: deze 10 alledaagse items gebruik jij helemaal verkeerd

Frisdrank in de vaas

Huh, frisdrank? Jazeker! De suikers in de frisdrank zijn voedingsstoffen voor je bloemen. Het koolzuur in de frisdrank is bacteriëndodend. Kies bij voorkeur wel voor een doorzichtige kleur frisdrank, zoals Sprite of 7Up. Een klein beetje bleekwater kan ook helpen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages