Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Altijd ‘de sjaak’ met steekproeven bij de zelfscankassa? Dat blijkt niet slechts ‘domme pech’

Altijd ‘de sjaak’ met steekproeven bij de zelfscankassa? Dat blijkt niet slechts ‘domme pech’

Altijd ‘de sjaak’ met steekproeven bij de zelfscankassa? Dat blijkt niet slechts ‘domme pech’

De zelfscankassa is voor wie ‘even snel’ boodschappen wil doen een geweldige uitvinding. Geen lange rijen bij de kassa of uitgebreid kletsende caissières, het scheelt toch. Helaas zit er één nadeel aan de zelfscan: de controle. Word jij er ook altijd uitgepikt tijdens het betalen? Dan heb je waarschijnlijk gewoon altijd pech. Tenminste, dat denk je. Want die controle wordt blijkbaar toch niet zo random uitgevoerd… 

Soms lijkt het wel alsof precies jij er altijd wordt uitgepikt. De NRC viel het ook op dat bepaalde mensen wel heel vaak worden controleert en begonnen een onderzoek.

Zelfscan steekproef

Hoe werkt de zelfscan? Winkelketens zoals Jumbo en IKEA zeggen dat hun steekproeven willekeurig gehouden worden. Het personeel krijgt dan op hun schermpje een seintje dat er een controle uitgevoerd moet worden. Zo kan er dus niet gediscrimineerd worden op uiterlijk, geslacht of achtergrond. Heel netjes dus. Maar nu blijkt er toch een addertje onder het gras te zitten.

Gecombineerde producten

Die melding voor een steekproef kunnen namelijk zelf door de ketens ingesteld worden via een computer. Oftewel, ze kunnen hun eigen regels bedenken voor de controle. Het schijnt dat mensen vaker gecombineerde producten proberen te stelen. Denk aan een pak koffie met koffiefilters of scheermesjes in combinatie met scheerschuim. De winkel stelt dus zulke producten vaak in als controle. En als jij toevallig één van deze producten hebt aangeschaft en de andere niet, is de kans dus groot dat je er wordt uitgepikt.

Lees ook
Zo laat de supermarkt jou meer kopen dan je eigenlijk had gepland

Slome shoppers

Ook wordt de tijd gemeten die tussen het pakken van een zelfscanner en het afrekenen zit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat winkeldieven vaak erg lang aanwezig zijn in een winkel. Ze treuzelen meer en lopen niet even snel naar binnen voor een boodschap. Ben jij heel lang in de winkel geweest, maar heb je uiteindelijk maar voor een relatief klein bedrag geshopt, is de kans eveneens heel groot dat je gecontroleerd wordt. Tóch handig om te weten als je weer treuzelend tussen de schappen struint.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: iStock