Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken

We kopen vaak kant-en-klare boter, maar wist je dat je zelf ook gemakkelijk boter kunt maken? Ja, echt! Lekker voor op stokbrood of op een bammetje. 

Zelf roomboter maken

  • 1 liter room (gepasteuriseerd of rauwe room)
  • 130 gram volle yoghurt
  • Halve theelepel zout
  • 80 gram ijswater

Zo maak je het

Meng de yoghurt en het room met het zout in een kom. Roer dit mengsel goed door. Bedek vervolgens de kom met een schone droge theedoek en laat dit ongeveer 30 uur op kamertemperatuur rusten. Zo krijgt het mengsel een iets zuurdere smaak en wordt het vanzelf een dikkere massa. Zet na het rusten de kom in de koelkast zodat het ongeveer 15 graden wordt.

Leg een schone droge theedoek over een zeef en leg deze zeef op een grote schaal. Giet de room nu in een goed afgesloten pot, niet helemaal vol. Nu schud je de pot een paar minuten, stevig. Het room wordt nu eerst lobbig en daarna stevig, waarna het begint te schiften. Dit is het moment waarop de boter zich gaat scheiden en er karnemelk ontstaat. Blijf goed doorschudden tot je een stevige massa en karnemelk hebt. Giet dit nu door met een theedoek bedekte zeef. Pak de punten van de theedoek en druk de inhoud tot een bal. Doe dit voorzichtig zodat je alle karnemelk uit de boter drukt. De karnemelk kun je bewaren in de koelkast.

Giet het ijswater over de boter en duw met een spatel door de boter. Zo was je de roomboter als het ware. Dit herhaal je 3 of 4 keer tot de restjes water zo goed als helder zijn. Als het met een spatel niet meer lukt, kun je het water het makkelijkst door de boter kneden met je handen.

Leg nu de boter terug op de theedoek en knijp nog een laatste keer eventueel vocht eruit. Zo blijft je roomboter wel 3 weken houdbaar en wordt de smaak nog lekkerder. Je zelfgemaakte roomboter kun je nu bewaren in de koelkast.

Ga jij het proberen? Succes!

Lees ook:

 

Bron: Culy.nl