Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tips van een deskundige: zo houd je wespen op afstand

Tips van een deskundige: zo houd je wespen op afstand

Tips van een deskundige: zo houd je wespen op afstand

Er zijn dit jaar ontzettend veel wespen. En helaas: er komen er nog veel meer aan. Als je buiten zit, is de kans dan ook groot dat ze om je heen zoemen, en waarschijnlijk stikt jouw tuin er bovendien van. Hoe je ze op afstand kunt houden? Verschillende experts delen hun tips.

Stilzitten

Oké, het is heel moeilijk om rustig stil te blijven zitten als er een wesp om je heen cirkelt, maar het is wel de beste optie. Wespenkenner Seirian Sumner legt aan NRC uit: “Je kan het best observeren en stil blijven zitten. De wesp heeft het niet op jou gemunt, maar op je limonade – ze heeft de suiker nodig voor de energie. En vaak zijn ze ook op zoek naar insecten, om het nageslacht te voeden. Vanwege die insectenjacht hebben ze een voorliefde voor donkere plekjes, zoals de mouw van je T-shirt of de zoom van je jurk. Maar door te gaan wapperen, maak je ze juist agressief.”

Wat je vooral niet moet doen? Om je heen slaan en wapperen. “Wees geen das, zeg ik altijd tegen mensen. Dassen zijn dol op het eten van wespen, ze graven met hun poten wespennesten op en slaan dan wild met hun poten om zich heen om die wespen te vangen. Dus als wij wapperen, denkt die wesp: help, een das, ik moet me verdedigen. En jammer genoeg voor ons hebben wij niet zo’n dikke vacht als de das dus wij voelen die steken wel.”

Wespennest

Een wespennest in de tuin voorkomen, is helaas geen doen, maar je kunt wél bepaalde maatregelen om de kans erop te verkleinen. Vind je in de tuin iets wat lijkt op een papieren bolletje? Kom dan meteen in actie. ‘Vooral onder dakgoten, in garages, in kieren in de buitenmuur en in struiken bouwen wespen het vaakst een nest’, aldus Mylène de Smet van ongediertebestrijding Rentokil tegenover HLN.be.

Lees ook
Last van vliegen in huis? 5 tips om ze op afstand te houden

Opruimen

Je zal niet alleen deze plekken extra goed in de gaten moeten houden, ook is het van groot belang dat je de keukentafel goed opruimt wanneer je een avondje buiten hebt gegeten. ‘Door alle suikerbronnen weg te halen, zullen wespen na een tijdje wegblijven’, adviseert Wouter Dekoninck, insectenexpert bij het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Geuren

Wespen zijn ook gevoelig voor geur. En daarom kan je ze verjagen met scherpe geuren (kruidnagel, lavendel), want daar houden ze niet van. Wat je vooral niet moet doen is een wespenval vlak bij je deur of op je terrasje ophangen. ,,Uit experimenteel onderzoek blijkt dat wespen sneller op objecten afvliegen als ze meer wespen zien rondom zo’n object. Zelfs namaakwespen hebben hetzelfde effect”, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University tegen het AD.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC / AD | Beeld: Getty Images