Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Het plenst, dondert en koelt af: is de zomer voorbij, of wordt september nog zalig warm en zonnig?

Het plenst, dondert en koelt af: is de zomer voorbij, of wordt september nog zalig warm en zonnig?

Het plenst, dondert en koelt af: is de zomer voorbij, of wordt september nog zalig warm en zonnig?

Officieel is de hittegolf waar ons land de afgelopen twee weken mee te maken had, nog niet ten einde. Wel is de kans groot dat dat vandaag of morgen gaat gebeuren. Na een ongekend warme periode koelt het af, worden de dagen korter en komt de herfst met rasse schreden dichterbij. Komt er nog een staartje mooi weer aan, of kunnen we de zomerkleding langzaam weer naar zolder verhuizen?

Plaknacht galore

Voor wie snakt naar wat minder hoge temperaturen en kunnen slapen zónder het bed uit te drijven, hebben we geen goed nieuws. De temperatuur loopt deze week opnieuw een aantal keer hoog op. Na een nog ietwat warme maandag worden dinsdag en woensdag ‘normale waarden’ tussen de 21 en 26 graden verwacht. Donderdag en vrijdag loopt het kwik echter opnieuw op en zullen de buitenthermometers lokaal weer 30 graden of meer aantikken. Hou wel rekening met mogelijke buien en een drukkende warmte.

Even dimmen

In het weekend volgt dan toch weer verkoeling, belooft Weeronline. “De middagtemperatuur daalt en zondag is het 19-22 graden. Er zijn buien, maar ook zonnige perioden en mooie wolkenluchten. En daarbij gaat het ook eindelijk weer een beetje waaien”, schetst de weersite het vooruitzicht. Marjon de Hond van Buienradar laat het RTL Nieuws weten dat het daarna “niet meer echt heet wordt”.

Indian summer in he verschiet?

Augustus eindigt dus ‘normaal’ voor de tijd van het jaar, maar wat heeft september nog voor ons in petto? Nou, best nog wel een opleving. De maand begint warmer en droger dan gewoonlijk, dankzij een hogedrukgebied ten noorden van Nederland. Weerplaza schrijft: “De warme en droge periode in het begin van de maand kan zich ook later in de maand voortzetten. Met name de droogte boven Frankrijk en het relatief natte Schotland doen vermoeden dat een rug van hogedruk boven Nederland en de zuidelijke Noordzee wordt opgebouwd. Indien dit gebeurt, is het afwachten aan welke kant van deze rug Nederland terechtkomt. Zitten we aan de zuidelijke kant, delen wij mee in deze warme en droge periode. Aan de noordkant van deze rug is het een stuk natter.” Volgens de huidige berekeningen lijkt Nederland aan de droge kant uit te komen, wat zou kunnen betekenen dat we nog verwend worden met een heerlijke Indian summer.

Lees ook
Hitteplan voor in de slaapkamer: 8 x tips om wél lekker te slapen tijdens een zomerse nacht

Steeds vroeger donker

De zomeravonden zijn inmiddels al veel korter dan aan het begin van de zomer. Weeronline onthult dat dat vergeleken met de langste dag op 20 juni al ruim een uur scheelt. “Vanaf nu gaat de zon onder voor negen uur en is de zon ’s avonds langer onder dan op. Wel duurt het nog tijdje voordat het donker wordt. Aan het eind van de maand is het in de avond een half uur minder lang licht, maar pas over ruim een maand worden de dag pas écht snel korter.”

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline, Weerplaza | Beeld: iStock